Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsme od obce koupili pozemek ke stavbě rodinného domu s tím, že si přípojky k novostavbě rodinného domu vybudujeme sami. Koncem roku 2021 jsme podali žádost o souhlas s napojením našich přípojek na veřejný řad. Stavbu rodinného domu chceme realizovat na jaře 2022. K našemu údivu jsme se dověděli, že chce obec v dané lokalitě vybudovat inženýrské sítě sama s možností napojení na veřejný řad.

Naši žádost zamítli z důvodů, že by mohlo dojít ke střetu s plánovanou akcí obce. Když jsme se dotazovali, kdy bude záměr obce zrealizován, nedostali jsme konkrétní odpověď. Z toho lze usoudit, že v nejbližší době určitě ne.   Podle § 8 odst. 5 zákona o vodovodech a kanalizacích musí vlastník a provozovatel umožnit napojení, když je to kapacitně a technicky možné. Může takto obec postupovat a neudělit nám souhlas s připojením z důvodu, který uvedla? Neporušuje obec zákon o vodovodech a kanalizacích? Možnost napojení na veřejný řad máme cca 30 m od našeho pozemku. Vlastník vodovodu a kanalizace je obec. Děkuji Denis.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem trochu na rozpacích, jak na Váš dotaz odpovědět - na svou otázku si totiž odpovídáte sám, a to zcela správně (Vámi vyhledané ustanovení zákona o vodovodech a kanalizacích je správné, stejně jako Váš výklad tohoto paragrafu).
Plánuje-li vlastník vodovodu a kanalizace realizovat v budoucnu v dané lokalitě přípojky na vlastní náklady, nejedná se zajisté o "kapacitní důvod", neboť s kapacitou (objemem) vodovodu a kanalizace nemá pranic společného.
Domnívám se zároveň, že argument obce, který Vám byl sdělen, nelze označit ani za důvod "technický". Potíž totiž nespočívá v žádném technickém problému (přílišná délka přípojek, malý spád, terénní nedostupnost, zastaralost apod.), nýbrž jde o předpokládaný konflikt s investičním záměrem (což nemůže představovat technický důvod, jak o něm hovoří zákon o vodovodech a kanalizacích).
V současné chvíli se můžete opakovaně obrátit na vlastníka vodovodu a kanalizace a zdvořile (ovšem jednoznačně) ho upozornit na jeho zákonnou povinnost realizovat připojení Vaší nemovitosti. Uveďte zároveň, že jím uváděný investiční záměr nelze považovat za kapacitní ani technickou překážku pro připojení Vaší nemovitosti.
Nebude-li Vaší opakované žádosti vyhověno, budete se moci obrátit na místně příslušný vodoprávní úřad (příslušný odbor městského úřadu). Ten by měl posoudit, zda se dle jeho názoru jedná či nejedná o porušení zákona o vodovodech a kanalizacích a případně by měl vyzvat obec ke zjednání nápravy (tzn. k Vašemu bezodkladnému připojení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.