Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Podala jsem žádost o napojení přípojek a současně o uložení přípojek do městského pozemku. Majitel pozemků a správce inženýrských sítí je město. Když jsem po čtvrt roku nedostala vyjádření (rozhodnutí) na podané žádosti, poslala jsem dopis s upozorněním na správní řád a lhůty pro vyřízení písemností.

Bylo mi odpovězeno: ,, Cítíme jako nutné uvést na pravou míru, že v těchto případech nevystupuje město či Majetkový odbor jakožto správní orgán, nýbrž jako majitel a zároveň správce inženýrských sítí a dotčených pozemků. O vydání souhlasu či nesouhlasu se zřízením přípojek dle žádosti investora se řízení dle správního řádu nevede." Chtěla bych se zeptat, jestli budu na odpověď na mé žádosti čekat třeba roky, až se městu usmyslí mně odpovědět, když se v tomto případě na něj správní řád nevztahuje? Popřípadě, jak se od města domoci odpovědi? Děkuji za odpověď Josefa.

 

ODPOVĚĎ:
To, co jste se dozvěděla od města, je pravda. Rozhodování města (jako vlastníka předmětných pozemků a vlastníka/provozovatele vodovodu a kanalizace) není správním řízením, tzn. že se na něj nevztahují lhůty dle správního řádu.
Zároveň je pravdou, že zákon o vodovodech a kanalizacích (který ve svém § 8/5 a 6 zakotvuje obecnou povinnost připojit žadatele k vodovodu a kanalizaci) nestanoví vlastníku vodovodu a kanalizace žádnou lhůtu, v níž by byl o žádosti povinen rozhodnout.
Přinejmenším v otázce rozhodování o ne/uložení vodovodní a kanalizační přípojky do městského pozemku by však mohl být použitelný § 16/2 písm. g) zákona o obcích, dle něhož má občan obce, který dosáhl věku 18 let, právo:
"podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty; orgány obce je vyřizují bezodkladně, nejdéle však do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva obce, nejpozději do 90 dnů"
Myslím si proto, že město by mělo při rozhodování o ne/uložení vodovodní a kanalizační přípojky do městských pozemků respektovat alespoň tyto lhůty. Nevýhodou však zůstává, že nedodržení těchto lhůt nepřináší městu v podstatě žádný postih.
V současné chvíli Vám doporučuji dotázat se majetkového odboru města, kým a kdy bude o Vaší žádosti rozhodováno (zda například zastupitelstvem města, na kterém jeho zasedání, zda je projednání Vaší žádosti již zařazeno do programu tohoto zasedání apod.), popř. se města můžete přeptat, co doposud bránilo tomu, aby mohla být Vaše žádost projednána.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.