Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dubnu 2019 jsme zakoupili nemovitost v obci Zelenec, ke které náleží i veřejný chodník (jedná se o hlavní frekventovanou ulici). Nyní jsme měli s obcí rozhovor, kdo je zodpovědný za údržbu/opravu chodníků atd. Obec tvrdí, že všechny náklady by měli jít za majitelem (my) případně vyřešit vlastnictví tak, že obec chodník odkoupí.

Obec si nechce chodník pronajmout a pro odkoupení navrhla pouze symbolickou cenu 1 Kč/m2. Chtěla bych poprosit o právní radu /schůzku/, servis, jak nejlépe tuto situaci řešit. Děkuji

.

ODPOVĚĎ:
Zde záleží primárně na tom, jaký typ řešení upřednostňujete. Můžete prodat pozemek za symbolickou cenu městu, případně požadovat, aby prodej proběhl za běžnou tržní cenu. Další možností je ponechat si chodník ve vlastnictví a udržovat jej.
Platí, že pokud je takto veřejně užíván Váš pozemek, jste oprávněni žádat od obce úhradu za jeho veřejné užívání (tj. i dalšími lidmi).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.