Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V územním plánu je na horní části pozemku plánována malá lokální cesta přes můj pozemek. Mám povinnost pozemek uvolnit? Děkuji za radu. Julie

ODPOVĚĎ:

Územní plán je dokumentem (majícím právní formu opatření obecné povahy), jehož prostřednictvím obec prezentuje své představy o budoucím urbanistickém, průmyslovém, dopravním apod. rozvoji svého území. Územní plán však může zůstat v mnoha svých bodech nenaplněn. Územní plán není dokumentem, kterým by mohly být jednotlivým subjektům (například fyzickým osobám) ukládány povinnosti.
Je-li v územním plánu přes horní část Vašeho pozemku vedena pozemní komunikace, doporučuji Vám se v první řadě obrátit na obecní úřad (resp. jeho odbor územního plánování) a dotázat se, co má toto zaznačení znamenat.
Může vyjít najevo, že autor územního plánu by v těchto místech rád viděl pozemní komunikaci, protože mu to připadá smysluplné. Takový plán však může zůstat nenaplněn, pokud se příslušní vlastníci pozemků rozhodnou zde žádnou cestu nezřizovat.
Může však rovněž vyjít najevo, že obec v těchto místech plánuje vystavět pozemní komunikaci. V takovém případě bude nutné se s obcí dohodnout (resp. počkat, až budete obcí oslovena) na podmínkách „uvolnění“ horní části Vašeho pozemku. Obec od Vás může horní část pozemku odkoupit. Pokud by mezi Vámi a obcí nedošlo k dohodě, bude obec oprávněna zahájit v této věci vyvlastňovací řízení (které může mít i soudní dohru).
V současné chvíli je však zapotřebí získat od obce více informací – aby bylo zřejmé, z jakého důvodu je v územním plánu v horní části Vašeho pozemku vyznačena cesta (zda se jedná o zaznačení nějaké historické skutečnosti, představu obce o ideálním uspořádání místních vztahů, anebo o reálný plán obce na řešení místní dopravní situace).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.