Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Potřebovala bych poradit ohledně našeho vjezdu k nemovitosti. K naší nemovitosti, když jsme si ji kupovali, vedl jen obecní chodník. Domluvili jsme se se sousedem a ten nám umožnil na úkor svého pozemku rozšířit chodník tak, abychom mohli k domu dojet autem. Starosta obce taktéž souhlasil.

Po roce, co jsme v domě bydleli a vjezd teprve svépomocí realizovali (než se vyřídilo vše na katastrálním úřadu) začal starosta dělat v naší ulici novou pozemní komunikaci. Tu zúžil z původních cca 6 metrů na 3 metry a udělal po bocích parkovací stání. Jedno to stání udělal i před naším vjezdem (naproti vjezdu). Touto změnou pro nás vznikla velká nepříjemnost. Je pro nás zcela nemožné vjet a vyjet z/do vjezdu (rozměry vjezdu jsou 2,80 m), pokud na daném stání někdo parkuje. Řešili jsme to se starostou a slíbil nám (08/2018), že parkovací stání před naším vjezdem zruší, stále se tak bohužel nestalo. Nyní už na emaily ani nereaguje. Sousedy jsme na problém upozornily a požádali je, aby parkovali jinde, bohužel bez efektu. Zajímalo by mě, jaká máme práva a jak se můžeme bránit. Chodník je obecní a rozšířená část naše a to je problém, protože tak si starosta určuje co udělá a vyhrožuje, že pro nás taky nic dělat nemusí. Že nám zakáže tudy jezdit. Máme přístup i zespodu pozemku k domu, ale jelikož je dům na kopci, tak je zcela nemožné k němu dojet, proto jsme volili tuhle cestu. Máme auto peugeot 307 sw – rozměry auta: délka 4,4 m a šířka 1,7 m, poloměr otáčení vozidla je 11 m.   Moc děkuji Dana.

 

ODPOVĚĎ:
Je potřeba se s písemnou žádostí obrátit na obecní úřad (nikoliv přímo starostu), odbor dopravy (popř. žádost zaslat na obecní úřad jako takový). V žádosti je nezbytné popsat celou situaci a navrhnout zrušení parkoviště v tomto místě, jelikož dochází k blokaci vjezdu. Můžete připojit i fotodokumentaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.