Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jedná se o napojení na obecní sítě vedoucí přes předzahrádky soukromých domů, tedy soukromých pozemků, kde je potřeba se domluvit s konkrétním majitelem na přístupu. Jedná se však i přes tuto situaci stále o obecní sítě, které by pochopitelně neměly být umístěny za hranici soukromých parcel, přesto tomu tak je.

Proč toto obec v minulosti dopustila, nevíme. Podstatné však je že nám zde obec neposkytuje žádnou účinnou podporu pro zajištění přístupu k těmto obecním sítím. Nezbývá tedy, než se dohodnout s konkrétním majitelem soukromé parcely. Pokud ten však odmítne, nevíme, zda máme nějaký právní nástroj pro umožnění napojení se na obecní sítě vedoucí přes soukromý pozemek i bez dohody s dotčeným soukromým vlastníkem. Děkuji!  

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel tato situace je poměrně častý nešvar, jelikož v minulosti se příliš neřešilo, přes čí pozemky sítě vedou. Je samozřejmě v zájmu obce, aby měla zřízené věcné břemeno, které by např. umožňovalo i napojení dalších osob, typicky za splnění dohodnutých podmínek. Ačkoliv jsou sítě obecní, tím, že vedou přes cizí pozemky a Vy byste chtěli zřídit další přípojky, budete bohužel souhlas vlastníka pozemku potřebovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.