Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informace ohledně zamítnutí územního souhlasu z kraje. Územní souhlas na stavbu rodinného domu, tedy RD jsme dostali 7.1.2019. Bylo kladné stanovisko, dali jsme si žádost na stavební povolení na stavbu RD a bohužel se nám sousedé odvolávali a šel spis 29.7.2019 na kraj.

Je divné, že namítající sousedka dala na kraj odvolání na náš schválený územní souhlas dne 13.8.2019 a náš územní souhlas kraj zrušil. Jak je to možné? Přeci je tam napsáno, že "proti tomu se nelze už odvolávat, "nebo sousedé můžou na kraj pořád něco posílat? Toto nechápeme a chceme se bránit. Pokud se spis zašle na kraj, tak si tam může posílat déle co chce? Potřebujeme informaci co nejdříve. 10.1.2019 nám byl vydán územní souhlas pro stavbu RD. Jelikož sousedé napadli v odvolání na kraj toto stanovisko, kraj toto stanovisko zrušil. V rozhodnutí je napsáno podle § 149 správního řádu a dále § 88 odst. 1 a § 87 můžeme podat odvolání prostřednictvím úřadu prvního stupně, který toto rozhodnutí v lednu vydal. Bohužel jako účastníci řízení se cítíme poškozeni po stránce materiální, finanční a ze zdravotních důvodů. Chceme kvůli nemocné dceři bezbariérový dům a soused pořád podává námitky. Obec jako zřizovatel územního plánu dal souhlas a základě tohoto souhlasu jsme dostali kladné stanovisko.   Teď nám leží celý spis na kraji a podle vyjádření vedoucí ÚP se nám i nepravomocné stavební povolení ruší. Na poplatcích úřadu jsme zaplatili už 10.000 Kč a to budeme opět platit? Jaké jsou naše šance? Děkuji, Olga.

 

ODPOVĚĎ:
Územní řízení a navazující stavební řízení mohou být značně dlouhé, a to právě pokud některý z účastníků, nejčastěji některý soused (jako ve Vašem případě) nesouhlasí s nějakou částí projektu. Bohužel zde příliš možností nemáte, jelikož zákon umožňuje, aby účastník podával námitky (i dokonce neopodstatněné, zmatené či smyšlené), odvolání či činil jiné procesní úkony. Tím vším se musí úřad zabývat a se všemi úkony se vypořádat.
Vaše šance získat stavební povolení se pak odvíjí od povahy námitek/odvolání souseda, pokud se jedná opravdu o absurdní námitky, lze očekávat, že stavební povolení nakonec získáte.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.