Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika lety jsem rekonstruoval pozemek před svým domem, přičemž část byla na obecním pozemku. Po opakovaných stížnostech sousedů jsem musel objekty (zábradlí, chodník, výsadba) zasahující do obecního pozemku odstranit. Nedávno jsem se rozhodl tuto část od obce odkoupit. Prodejem by sousedé nebyli nijak omezeni a přístup do domu by jim zůstal zachován.

Pozemek ani netvoří hranici s jejich pozemkem.
Zastupitelstvo obce nejprve na veřejném zasedání předběžně s odprodejem souhlasilo. Na základě schůzky týkající se nesouhlasu sousedů ovšem odprodej pozastavilo „do doby vyřešení sousedských vztahů“.
Je toto pozastavení od obecního úřadu vůbec legitimní? Jednání se sousedy je samozřejmě nereálné. Jaké možnosti mám, pokud se chci bránit? Děkuji, Miroslav

 

ODPOVĚĎ:
Obec není povinná nemovitý majetek prodat, i když je podána žádost. O případném prodeji musí být rozhodnuto postupem stanoveným zákonem o obcích, kdy se rozhoduje usnesením. Toto usnesení je možné zrušit, a to obdobným postupem, tedy také usnesením. Pokud ještě nedošlo k uzavření samotné kupní smlouvy, může obec využít tento postup a usnesení zrušit. V takovém případě lze rozporovat případné chyby při zrušení usnesení – např. nedostatečný počet hlasů.

 

► Stránka se věnuje tomuto tématu:

  • Jak donutit obec prodat obecní pozemek
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.