Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Před nedávnem jsem podala předžalobní výzvu a později žalobu na určení otcovství. Poté, kdy mi přišlo předvolání k soudu, se protistrana ozvala s tím, že soud nechce a souhlasí s testem určení otcovství. Bohužel jsem se mezitím dozvěděla, že advokátka, které jsem v souvislosti s touto záležitostí udělila plnou moc, už v dané kanceláři nepracuje.

O této skutečnosti jsem se dozvěděla až poté, kdy jsem ji kontaktovala telefonicky. Nikdo z dané právní kanceláře mě o tom neinformoval. Kontaktoval mě později jiný advokát, kterému jsem udělila plnou moc a on zažádal o přerušení soudního řízení. Poté si řekl o částku 15.000 Kč za budoucí služby v souvislosti s určením otcovství a vymáháním výživného. Částka se nemá ani týkat případného zastupování u soudu. Bohužel jsem mu tuto částku zaplatila, aniž bych se dozvěděla, co vše tato částka obnáší. Nyní mám vážné pochyby, zda je částka adekvátní. Advokát pouze cca 2x během měsíce kontaktoval protistranu, vždy telefonicky, takže nevím, co a zda vůbec s nimi projednával. Teď po měsíci mi volal, že objednání na test DNA mám zajistit já, To už snad proboha mohl mít s nimi dávno domluvené a mohlo se to už měsíc řešit. Také jsem neobdržela vůbec žádné písemné vyjádření o tom, že bylo soudní řízení přerušeno. Prý to s nimi vyřešil telefonicky. Začínám mít vážné pochyby o kvalitě služeb tohoto advokáta, a ráda bych zrušila plnou moc k zastupování. Potřebuji radu, jak to provést a hlavně, zda mám nárok na vrácení části peněz. Chci ho požádat o písemné vyúčtování služeb, které mi dosud poskytl, a vrácení zbytku peněz. Udělila jsem před časem plnou moc i vedoucímu advokátovi této právní kanceláře, musím tedy vypovědět i tuto plnou moc? Musím uvést důvody k zrušení plné moci, nebo to mohu udělat bez udání důvodu? Předem děkuji za rychlou odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Z výpovědi plné moci musí být patrné, kterou plnou moc odvoláváte (jasně specifikovat i rozsah, v jakém ji vypovídáte - zde v plném rozsahu), datum, kdy ji odvoláváte, musí obsahovat Vaše iniciály, iniciály advokáta a Váš podpis a pro právní jistotu doporučuji i uvést důvod proč danou plnou moc odvoláváte. Dané odvolání plné moci si poté nechte od advokáta podepsat. Toto je nutné učinit u všech udělených plných mocí, pokud nechcete danou osobou/danými osobami být zastupována. - K danému uvádíme, že na internetu existují různé vzory odvolání plné moci - důkladně však prověřte, zda obsahují veškeré výše zmíněné náležitosti.
K vyúčtování služeb uvádíme, že prvně doporučujeme zkusit Vaši nespokojenost vyřešit smírnou cestou s advokátem a požádat o vámi zmiňované "vyúčtování služeb". V případě, že nebude spokojená, konfrontujte advokáta ohledně položek, s kterými nesouhlasíte. Pokud ani touto cestou nedojdete k uspokojivému řešení, máte možnost kontaktovat Českou advokátní komoru, jakožto orgán příslušný k mimosoudnímu řešení sporů mezi advokátem a jeho (i bývalým) klientem. - více informací zde: https://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=15607
Mrzí nás Vaše zkušenost, jelikož věříme, že důvěra mezi advokátem a jeho klientem je základem pro jakékoliv právní poradenství a přejeme Vám proto zdárné dořešení Vašeho problému.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.