Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Studentka odešla v 18 letech od matky. Matka pila, i přes dospělost dcery jí zakazovala chodit ven, vycházky měla 2 hodiny denně, sledovala jí telefon i PC - včetně zpráv i polohy, kde se nachází. Rodiče jsou rozvedeni. Otec dceři platí 3.000 Kč měsíčně. Matka nic. Nutno podotknout, že oba rodiče jsou podnikatelé se statisícovými měsíčními příjmy.

Dcera by chtěla po matce výživné, domů se vrátit nehodlá. Jednou ji násilím odvlekli ze školy a nutili ji vybrat stavební spoření, aby jim ho dala. To naštěstí neudělala, celé to má nahrané v mobilu, stejně jako situace, kdy ji matka doma nadává a bije. Můj dotaz je, zda má podat dvě žaloby. Jednu na zvýšení výživného u otce a jednu žalobu o určení výživného u matky. Nebo spojit žalobu do jednoho. A zda se nahrávky dají použít jako důkaz. Děkuji Leona.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě můžete oba rodiče žalovat jednou žalobou o určení výživného nebo podat i žaloby dvě a soud se sám rozhodne, zda řízení spojí v jedno či nikoliv. Pokud jste studující, můžete se obrátit na soud i se žádostí o ustanovení bezplatného právního zástupce, který bude hrazen ze státních prostředků. Nahrávky můžete jako důkaz navrhnout a soud rozhodne, zda je k důkazu připustí či nikoliv. Při určování výživného je ale důležité zejména prokazovat příjmy povinného a náklady oprávněného, nahrávky s komunikací u sporů o výživné nebývají příliš časté.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.