Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chcela by som sa opýtať či je možné žalovať šikanu pri pôrode. Pri pôrode sa stala rada vecí, kedy personál volil spôsoby ktoré mi spôsobovali  väčšiu bolesť než bolo nutné. Pri pôrode ma bez zdravotných dôvodov uviazali remeňmi do pozície, kde som mala opierku za chrbtom kolmo hore, nohy boli na dotyk s telom tak tesno, že som videla moje vlastné pôrodné poranenia a ako vyberajú dieťa.

Pôrodná asistentka to urobila len preto, že som žiadala aby upravila kreslo. Bolo zle nastavené, posúvala som sa dolu, manžel ma musela držať aby som zostala na posteli. Kým som bola na chrbte bola som v poriadku, po zviazaní sa začali okamžite tvoriť pôrodné poranenia, potom trvalo ešte dlho kým dieťa vybrali. Kým som sa dostala na sálu, bola som dlho v stave kedy som už mohla rodiť ale musela som čakať. Mala som agonické bolesti ale nedovolili mi rodiť desiatky minút, len preto, že nemali čas a údajne voľnú sálu. Napriek veľkým bolestiam ktoré som mala mi odmietali dať lieky proti bolesti, pri pôrode samotnom som už upadala do bezvedomia. Fackali ma, kým som sa nezobudila aby som pokračovala v rodení. Toto sa opakovalo. Za posledný rok, som bola u niekoľkých doktoroch, ale aj napriek tomu, že mi povedia čo je odtrhnuté do správy to nenapíšu buď vôbec alebo iba čiastočne. Mam radu zdravotných problémov, ktoré mi nedovoľujú zaradiť sa do života tak ako pred tým. Mám problém ísť aj nakúpiť, deti nemôžem dvíhať. V máji podstúpim operáciu ktorá odstráni časť problémov. Problémy s odtrhnutím levátorom ani a odtrhnutou maternicou ktorá zostupuje mi zostanú. Sval sa nedá prišiť. Mám ísť na fizio. V Plzni mi povedali, že som príliš ťažký prípad, že musím ísť do Prahy kde majú sono a zariadenie na elektrické šoky. Hodina stojí 2tis. a nemám hlídaní k deťom.   Pôrod sa stal koncom júna 2018 v Plzni, Lochotín FN. V roku 2021 pri druhom pôrode som zistila, že rada vecí nie je tak ako mi vraveli. Mali veľa možností, veľa ďalších volieb ktoré mohli použiť aby mi zmiernili bolesti. Nepoužili ich, len kvôli tomu že nechceli. Ja som si siahla na dno. Zažiť bolesť pri ktorej človek omdlie, úprimne si želá zomrieť, je niečo neopísateľné. Byť zviazaná s tehotenským bruchom do polohy do ktorej ma dali, je čistý boj o život. Nedá sa v nej dýchať, nehovoriac o bolesti čo spôsobuje. K týmto konaniam ich neviedli zdravotné dôvody, bolo to iba týranie. Dá sa žalovať šikana? Aké budú súdne trovy v prípade prehry?

 

ODPOVĚĎ:
Poskytovatel zdravotních služeb (nemocnice) bude za újmu na Vašem zdraví odpovídat pouze tehdy, bude-li prokázáno, že postupoval odborně nesprávným způsobem. Pokud bude tato informace potvrzena, budete mít právo na náhradu za bolest (tzv. bolestné), náhradu za ztížení společenského uplatnění (tzv. trvalé následky), odčinění psychického strádání, náhradu nákladů léčení atd. (§ 2958 a násl. občanského zákoníku).
Chcete-li nabýt jistoty o tom, zda poskytovatel zdravotních služeb postupoval odborně správně či nesprávně, můžete mu adresovat stížnost (§ 93 a násl. zákona o zdravotních službách). Nebudete-li s vyřízením stížnosti spokojena, budete se moci "odvolat" k místně příslušnému krajskému úřadu, který v této věci zahájí řízení. Lze předpokládat, že krajský úřad si nechá v rámci tohoto řízení vypracovat odborné stanovisko (aby byl schopen posoudit ne/správnost postupu poskytovatele zdravotních služeb). Tímto způsobem tedy budete moci získat prvotní informaci o tom, co si o postupu poskytovatele zdravotních služeb myslí jiný odborník.
Popřípadě můžete oslovit jiného odborníka z oboru porodnictví a postup poskytovatele zdravotních služeb s ním konzultovat. Na tomto místě upozorňuji, že konzultační služby (§ 2/2 písm. b) zákona o zdravotních službách) nejsou hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění - musela byste si proto konzultaci uhradit sama.
Další možností je oslovení znalce z oboru zdravotnictví a odvětví porodnictví a objednání znaleckého posudku. Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm
Poskytovatele zdravotních služeb však můžete zažalovat rovněž ihned s tím, že znalecký posudek bude zpracován až v průběhu soudního řízení. Pro přípravu předžalobní výzvy, žaloby a pro zastupování v průběhu soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského či zdravotnického práva).
Pokud byste byla procesně neúspěšná, vznikla by Vám povinnost nahradit žalovanému (poskytovateli zdravotních služeb), popř. i vedlejšímu účastníkovi (pojišťovně, u které je poskytovatel zdravotních služeb pojištěn pro případ své odpovědnosti za újmu na zdraví) náklady soudního řízení. Bude se jednat především o náklady právního zastoupení (tedy náklady za advokáta či pověřeného zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb). Výši této částky není možné odhadnout, jelikož se bude odvíjet od počtu úkonů právní služby, které budou v soudním řízení provedeny. Dále Vám může vzniknout povinnost nahradit státu náklady za opatření znaleckého posudku (pokud se bude znalecký posudek vyhotovovat až v rámci soudního řízení). Své vlastní náklady (soudní poplatek a náklady za Vašeho advokáta) byste si pak samozřejmě hradila též.
V dotazu uvádíte, že problematický porod proběhl v červnu 2018. V této souvislosti připomínám, že promlčecí lhůta trvá tři roky (§ 629/1 občanského zákoníku). Promlčecí lhůta počala ve Vašem případě běžet poté, a/ co jste se dozvěděla o tom, že na Vašem zdraví vznikla újma (resp. po ustálení Vašeho zdravotního stavu) a zároveň b/ kdy jste se dozvěděla, kdo za újmu na Vašem zdraví odpovídá (§ 619/2 a § 620/1 občanského zákoníku). Sama skutečnost, že od předmětného porodu již uplynuly více než tři roky, proto ještě nemusí znamenat, že by bylo Vaše právo na odčinění újmy promlčeno (v každém případě doporučuji neotálet).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.