Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme v zoufalé pro nás neřešitelné situaci. Naše maminka (79 let) je hospitalizovaná v zařízení následné intenzivní péče po 4 měsíčním pobytu na popáleninové klinice v Praze. Už jsme ji nemohli vidět 2 měsíce, maminka podle lékařů je apatická, pesimistická, nespolupracuje. Domníváme se, že by ji pomohla naše návštěva.

Nabízeli jsme zařízení, že si necháme udělat test na covid. Bohužel návštěvy jsou striktně zakázány. Nemohli byste nám poradit, zda je nějaká šance prolomení tohoto zákazu. Z usnesení vlády existuje pouze výjimka na pacienty v terminálním stádiu a s omezenou svéprávností. Děkuji, za rodinu Iva.

 

ODPOVĚĎ:
Je mi líto, ale Vaše zjištění jsou zcela správná a úplná. Předmětné usnesení vlády ČR (jedná se o usnesení vlády ČR ze dne 30. 10. 2020, č. 1115, ve znění pozdějších změn) zakazuje s účinností ode dne 4. 11. 2020 od 00:00 hod. do dne 12. 12. 2020 do 23:59 hod. :
„u všech poskytovatelů zdravotních služeb návštěvy pacientů v zdravotnických zařízeních, ve kterých se poskytuje lůžková péče“.
Výjimky, které předmětné usnesení vlády ČR z tohoto zákazu umožňuje, se na případ Vaší maminky (jak usuzuji ze znění dotazu) nevztahují. Poskytovatel zdravotních služeb, u něhož je Vaše maminka hospitalizována, proto není oprávněn Vám návštěvu umožnit.
Jediným způsobem, jak by bylo možné tento zákaz prolomit, by bylo soudní napadení ústavnosti předmětného usnesení vlády ČR. Jedná se však o krok, který by byl časově i finančně náročný, přičemž o jeho úspěšnosti lze mít pochybnosti.
Lze Vám doporučit pokusit se s ošetřujícím lékařem Vaší maminky dohodnout alespoň na realizaci videohovoru (či jiného způsobu komunikace, který osobní setkání alespoň částečně kompenzuje).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
usnesení vlády České republiky ze dne 30. 10. 2020, č. 1115, publikované pod č. 446/2020 Sb. , o přijetí krizového opatření

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.