Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2020 mi zemřel tatínek a chtěla bych vědět příčinu. Vzhledem k tomu, že byla provedena zdravotní pitva se se mnou nechce nikdo bavit. Dá se to nějak obejít? Může mě nechat do pitevního protokolu podívat jeho praktický lékař, který o něj zažádal na mé náklady?

Kdybych chtěla zjistit tátovy nemoci bylo by možné zažádat i o celou jeho zdravotní dokumentaci? Moc by mi pomohlo vědět celou pravdu. Děkuji za odpověď. Bibiana.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz je zakotvena v § 33/4 zákona o zdravotních službách, dle něhož platí, že:
"Osoby blízké zemřelému pacientovi ... mají právo na informace o zdravotním stavu pacienta, který zemřel, a informace o výsledku pitvy, byla-li provedena, včetně práva nahlížet do zdravotnické dokumentace vedené o jeho osobě nebo do jiných zápisů vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu a pořizovat z nich výpisy nebo jejich kopie. Pokud zemřelý pacient za svého života vyslovil zákaz sdělovat informace o svém zdravotním stavu určitým osobám blízkým, lze informaci těmto osobám podat pouze v případě, že je to v zájmu ochrany jejich zdraví nebo ochrany zdraví další osoby, a to pouze v nezbytném rozsahu."
Stručněji je pak stejné oprávnění zakotveno rovněž v § 65/1 písm. c) zákona o zdravotních službách, dle něhož mohou do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem zdravotních služeb nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie osoby blízké zemřelému pacientovi.
Není tudíž třeba, abyste se pokoušela získat pitevní protokol či jiné části zdravotnické dokumentace vedené o Vašem otci prostřednictvím obvodního praktického lékaře, neboť právo získat informace o jeho zdravotním stavu, výsledku pitvy, stejně jako právo nahlížet do (kompletní) zdravotnické dokumentace a pořizovat si její kopie svědčí přímo Vám.
Mělo by tudíž postačovat, abyste oslovila poskytovatele zdravotních služeb, u kterého byl Váš otec léčen, hospitalizován či u kterého zemřel, popř. toho poskytovatele zdravotních služeb, u kterého byla provedena pitva, a požádala ho buď o sdělení Vámi požadovaných informací, popř. o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace či o pořízení její kopie (kopie zdravotnické dokumentace Vám bude vydána za podmínek dle § 66 zákona o zdravotních službách).
Vaše výše uvedené právo by bylo omezeno tehdy, pokud by Váš otec za svého života zakázal, aby Vám byly předávány informace o jeho zdravotním stavu (jak to vyplývá z výše citovaného § 33/4 zákona o zdravotních službách).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.