Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jak postupovat a jaké mám možnosti v následujícím problému. V souvislosti s povinným nošením roušek ve školách jsem kontaktovala naši dětskou paní doktorku, jelikož dcera má při delším nošení roušky zdravotní komplikace typu bolest hlavy, závratě, vyrážka v obličeji, špatné dýchání a s tím spojené panikaření, že se nemůže dodýchnout, atd. , aby nám napsala potvrzení o těchto zdravotních problémech a mohli jsme je předložit ve škole.

Paní doktorka odmítla, že nemůže a nebude nic takového řešit a že je to čistě v kompetenci rodičů. Volala jsem tedy na ministerstvo zdravotnictví, aby mi s tímto problémem pomohli, tam mi však řekli, že to vyřešit nelze a že žádná výjimka na toto neexistuje a že to může říct každý. Co mám tedy dělat? Máme přece právo na ochranu zdraví svého i našich dětí? Jak mám v této situaci postupovat, když vidím jak trpí a ubližuje jí to? Předem vám velice děkuji za pomoc a přeji krásný den. Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že Vámi popsaná situace je pro Vaší dceru prakticky neřešitelná (myšleno z právního hlediska).
Povinnost nosit roušky rovněž ve školách je uložena mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR, a to ve smyslu § 69/1 písm. i) ve spojení s § 80/1 písm. g) zákona o ochraně veřejného zdraví.
Zákon o ochraně veřejného zdraví nestanoví v této souvislosti žádné výjimky. Naopak, v § 69/2 zákona o ochraně veřejného zdraví je uvedeno, že:
„Osoby jsou povinny se mimořádnému opatření podřídit. “
Případné výjimky z plošné povinnosti nosit roušky proto mohou být stanoveny pouze Ministerstvem zdravotnictví ČR, a to v příslušném mimořádném opatření. Seznam aktuálně platných mimořádných opatření naleznete zde:
https://koronavirus.mzcr.cz/aktualni-opatreni/
V tomto seznamu jsem však nedohledal žádnou výjimku, kterou by bylo možné vztáhnout rovněž na případ Vaší dcery. Ze zdravotních důvodů jsou od povinnosti nosit roušky osvobozeni prakticky pouze lidé s duševní poruchou/ duševním onemocněním, kteří by toho nebyly pro charakter své nemoci schopni.
Lze Vám proto doporučit pokusit se vyřešit nastalý problém spíše technicky než právně – tzn. získat pro dceru (či upravit) takovou roušku, která by jí umožňovala pohodlnější dýchání.
Závěrem své odpovědi doplňuji, že nastalý problém můžete konzultovat ještě s místně příslušnou krajskou hygienickou stanicí, jejichž seznam naleznete zde:
https://www.mzcr.cz/krajske-hygienicke-stanice/
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.