Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (6 hlasů)

Mám dotaz ohledně roušek v obchodě mimo nouzový stav. V případě, že není vyhlášený nouzový stav, má právo mě prodavačka neobsloužit v obchodě bez roušky a popřípadě jak se můžu bránit, či popřípadě kam podat stížnost. Předem děkuji za odpověď Karlíček.

ODPOVĚĎ:
Povinnost nosit roušku není vázána na nouzový stav.
Stát, resp. příslušné ministerstvo, je oprávněno v určitých případech nařídit povinnost nosit roušku, a to bez ohledu na to, zda je či není vyhlášen nouzový stav. Takové nařízení (mimořádné opatření) je závazné pro všechny osoby, na které se vztahuje.
V současné době platí tato povinnost od 18.9, ačkoliv současně s touto povinností nebyl vyhlášen nouzový stav, přičemž je zakázáno pohybovat se a pobývat ve vnitřních prostorách bez ochrany nosu a úst, tj. nejste oprávněn vůbec bez roušky vstoupit do obchodu.
Pokud ovšem chcete podat stížnost, doporučuji se písemně obrátit na provozovatele obchodu, nicméně zde nelze očekávat úspěch.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.