Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Zubní lékařce se při čištění zubního kanálku ulomil kousek nástroje a zůstal tam hluboko. Nepodařilo se jí ho vyndat. Mám tam zánět, dle vyšetření CT. Posílá mě na mikroskopické vyšetření, které bych si měla dle jejích slov hradit sama a to ve výši 10.000 Kč!

Proto se na Vás obracím s prosbou o radu, jak bych měla dál postupovat a kdo by měl mikroskopické vyšetření a popřípadě následné vyndání ulomeného kusu nástroje hradit? Bohužel kvůli problémům se zánětem kvůli kousku nástroje budu nucena tento zákrok co nejdříve podstoupit. Není šance, že by zubní lékařka mohla být pro takovýto případ profesně pojištěná? Mohu po ní požadovat náhradu přes její pojišťovnu? Zvažuji rovněž, že se bude možná jednat o případ škody způsobené okolnostmi spočívajícími v samotné povaze nástroje, a tedy škodu, za kterou by lékař odpovídal objektivně. Ale i tak by měla za dané ošetření podle mě zodpovídat. Předem moc děkuji za odpověď. Kamila.

 

ODPOVĚĎ:
Lékařka je rozhodně odpovědná za škodu, kterou Vám způsobila. Náklady ale budete muset nyní nahradit sama a škody se na ní domáhat. Pokud neuhradí dobrovolně, můžete se škody domáhat přes soud. Pokud je lékařka pojištěná a nebude ochotna s Vámi komunikovat, na základě rozsudku bude hradit její pojišťovna. Nejjednodušší by bylo, kdyby Vám sdělila svou pojišťovnu a Vy jste škodu řešila přímo s pojišťovnou. Zkušenosti s pojišťovnami jsou ovšem takové, že většinou pro výplatu plnění požadují rozsudek, můžou Vás tedy sami motivovat k zahájení soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.