Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme těsně před vydáním stavebního povolení rodinného domu. Bylo rozesláno oznámení o zahájení společného řízení, kdy všem stranám bylo doručeno.   Jediné paní se nepodařilo doručit, ani si jej nevyzvedla. Nikdo z ostatních nepodal námitku. 15 dní již dávno uplynulo a dopis leží na poště. Jaký je další postup? Přeci nám nemůže jeden nedoručený dopis blokovat zahájení stavby. Děkuji. Julius.

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji obrátit se s touto otázkou na toho pracovníka stavebního úřadu, který Vaší žádost vyřizuje – jeho právní názor (resp. zavedená praxe) pro Vás totiž bude určující.
Dle znění dotazu usuzuji, že stavební úřad by měl postupovat dle § 23/1 a 3 správního řádu, dle nichž platí, že:
„Nebyl-li v případě doručování podle § 20 adresát zastižen a písemnost nebylo možno doručit ani jiným způsobem přípustným podle § 20, písemnost se uloží.

Adresát se vyzve vložením oznámení o neúspěšném doručení písemnosti do domovní schránky nebo na jiné vhodné místo, aby si uloženou písemnost ve lhůtě 10 dnů vyzvedl; současně se mu sdělí, kde, odkdy a v kterou denní dobu si lze písemnost vyzvednout. Je-li to možné a nevyloučil-li to správní orgán, písemnost se po uplynutí 10 dnů vloží do domovní schránky nebo na jiné vhodné místo; jinak se vrátí správnímu orgánu, který ji vyhotovil. “
V případě nevyzvednutí uložené výzvy by mělo být postupováno dle § 24/1 správního řádu, dle něhož platí, že:
„Jestliže si adresát uložené písemnosti písemnost ve lhůtě 10 dnů ode dne, kdy byla k vyzvednutí připravena, nevyzvedne, písemnost se považuje za doručenou posledním dnem této lhůty. “
Pokud by se stavebnímu úřadu v případě této sousedky nedařilo doručovat, mohl by v budoucnu přikročit k doručování pomocí veřejné vyhlášky, a to ve smyslu § 25/1 a 2 správního řádu:
„Osobám neznámého pobytu nebo sídla a osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, jakož i osobám, které nejsou známy, a v dalších případech, které stanoví zákon, se doručuje veřejnou vyhláškou.
Doručení veřejnou vyhláškou se provede tak, že se písemnost, popřípadě oznámení o možnosti převzít písemnost, vyvěsí na úřední desce správního orgánu, který písemnost doručuje; na písemnosti se vyznačí den vyvěšení. Písemnost nebo oznámení se zveřejní též způsobem umožňujícím dálkový přístup. Patnáctým dnem po vyvěšení se písemnost považuje za doručenou, byla-li v této lhůtě splněna i povinnost podle věty druhé. “
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.