Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Umístili jsme zděnou stavbu "sklípek" do svahu na hranici pozemku. Jedná se o stavbu o rozměrech 3x2.6 m, výška 3m. Hloubka cca 50 cm pod úrovní našeho pozemku. Sklípek je ve svahu, střecha je cca 40 cm nad úrovní pozemku v nejvyšší části svahu. Stavba je bohužel umístěná 40 cm od hranice sousedova pozemku, který nám odmítá dát souhlas s umístěním stavby méně než 2m od hranice pozemku.

Soused na svém pozemku nežije a na stěně vedoucí k sousedovu pozemku nejsou žádné okna ani průduchy. Dodávám, že náš pozemek je malý (cca 600m2) v rámci zástavby řadových domů, jsme poslední dům a soused má pozemek cca 10 000 m2, na kterém má sad a zvířata. Můj dotaz - týká se nás výjimka uvedená ve Vyhlášce č. 501/2006 Sb. § 25, odstavec 6, který říká:   "6) S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě neAsmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek."  Děkuji za odpověď, Olga.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné si uvědomit, že v § 25/6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území není zakotvena výjimka umožňující umisťovat některé stavby až na hranici pozemků. Toto ustanovení toliko konstatuje, že takové umisťování je možné, ovšem pouze tehdy, budou-li pro umístění takové stavby splněny zákonné podmínky – tedy především získání odpovídajícího přivolení stavebního úřadu. Toto ustanovení tak nezakotvuje výjimku (oprávnění) pro stavebníky, nýbrž umožňuje stavebním úřadům povolovat realizaci staveb i na hranicích pozemků (a to za splnění dalších podmínek).
Byť je Vámi popisovaný sklípek malý, nemohl být vybudován bez přivolení stavebního úřadu, a to právě z důvodu nedodržení minimální dvoumetrové odstupové vzdálenosti od hranice pozemků (jak to vyplývá z § 79/2 písm. o) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona).
Pakliže jste hodlali vybudovat tuto stavbu v těsné blízkosti hranice pozemků, bylo nezbytné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1. stavebního zákona). Spolu s žádostí o vydání územního souhlasu jste pak byli povinni předložit i písemný souhlas Vašeho souseda, a to v podobě podpisu situačního výkresu (§ 96/3 písm. d) stavebního zákona).
Pokud sklípek již existuje a soused Vám odmítá dát svůj písemný souhlas, není ještě nic ztraceno. Buď můžete nechat vše tak, jak je (a zachovat současný protiprávní stav), anebo se můžete pokusit o dodatečnou legalizaci této nepovolené stavby. Rozhodnete-li se pro druhou variantu, doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný stavební úřad a požádat ho o dodatečné povolení této stavby (a to ve smyslu § 129/2 stavebního zákona). Stavební úřad by měl v této věci postupovat obdobně jako tehdy, pokud byste žádali o povolení sklípku ještě před započetím stavebních prací. Nebude-li možné získat sousedův písemný souhlas, měl by stavební úřad postupovat tak, jako by bylo žádáno o vydání územního rozhodnutí (sousedovi tedy umožnit podat námitky – jeho písemný souhlas však nezbytný nebude). Pakliže splníte všechny předepsané podmínky, bude sklípek dodatečně povolen a stane se legální stavbou. Pokud nikoli, bude Vám stavebním úřadem nařízeno jeho odstranění.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.