Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o právní stanovisko k výměně luxferů za otvírací okno na hranicí pozemků. Náš dům je v řadové zástavbě, kde hranice pozemků je stěna domu našeho souseda. Ten se rozhodl, že si vymění luxfery za otvírací okna s mléčným sklem ve stěně na hranici pozemků s výhledem na náš dvůr.

Na naše upozornění, že s tím v žádném případě nesouhlasíme nám sdělil, že k tomu souhlas náš a ani stavebního úřadu nepotřebuje.   Na základě toho jsme sepsali stížnost na stavební úřad a ten nám k našemu údivu sdělil, že je vše OK.   Luxfer dle stavební terminologie není okno a jeho výměna za otvírací okno do sousedova dvora přece nemůže být samozřejmostí, nebo se pletu? Předem děkuji za Váš názor, popřípadě radu jak dále postupovat. Předem děkuji. Jáchym

 

ODPOVĚĎ:
Přestože to z Vašeho dotazu nevyplývá, předpokládám, že stavební úřad opírá své stanovisko o § 103/1 písm. d) stavebního zákona, dle něhož není zapotřebí získat souhlas s tzv. stavební ohláškou ani stavební povolení, pokud jde o:
„stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou“
(a to ve spojení s § 79/5 stavebního zákona).
Výměnou luxfer za běžné okno však zajisté dojde k ovlivnění vzhledu sousedova domu, v úvahu přichází rovněž negativní ovlivnění požární bezpečnosti tohoto domu – výše citované ustanovení by proto nemělo být aplikováno.
V této věci Vám doporučuji kontaktovat vedoucího předmětného stavebního úřadu, neuspějete-li zde, můžete se obrátit na nadřízený stavební úřad (krajský úřad).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.