Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavební úřad SÚ nám zaslal Oznámení o zahájení společného řízení a pozvání k ústnímu jednání ohledně povolení stavby "Rekreačního domku". Rozumím tím prosím správně, že jsem tímto účastníkem stavebního řízení, i když můj pozemek přímo nesousedí s pozemkem Rekreačního domku?   Chtěli bychom vznést námitku k:

1) Způsobu vytápění - krbovými kamny na pevné palivo (v obci se už teď v době topení nedá dýchat, další kouřící komín přímo pod našimi okny nechceme).
2) K výšce stavby a umístění na nejvyšším místě svažitého pozemku - stavba Rekreačního domku nám tak zastíní výhled z obytného patra našeho domku.
Jakým způsobem máme prosím vznést námitku, co má námitka obsahovat za náležitosti, čím máme v našem konkrétním případě argumentovat, abychom dosáhli uznání námitky? Máme vůbec právo se vyjádřit ke způsobu topení a výšce/umístění stavby? Děkuji a pozdravuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem toho názoru, že Váš předpoklad je správný. Pakliže jste byli stavebním úřadem informováni o zahájení řízení a pozváni k účasti na ústním jednání, považuje Vás stavební úřad zřejmě za účastníky tohoto řízení.
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jakým způsobem máme prosím vznést námitku?
Postačí běžný dopis (který je samozřejmě vhodné doručovat doporučeně s dodejkou nebo osobně na podatelně úřadu), popřípadě je samozřejmě možné komunikovat prostřednictvím datové schránky, pokud jí disponujete.
2/ Co má námitka obsahovat za náležitosti?
Z námitky musí být patrné, jakému úřadu je určena, v jaké věci (tedy identifikovat stavebníka/žadatele, uvést spisovou značku/číslo jednací či jinak identifikovat řízení, v jehož rámci se hodláte vyjadřovat), kdo námitky podává (tedy identifikovat Vás, a to jménem, příjmením, datem narození a adresou trvalého pobytu), následovat by měly samotné námitky. Závěrem je samozřejmě nutné tento přípis datovat a podepsat.
Je zapotřebí zřetelně uvést, že se jedná o námitky ke konkrétně určenému stavebnímu záměru. Námitky je nezbytné uvést co nejpodrobněji, a to pomocí objektivní argumentace (jakékoli subjektivní zabarvení Vámi uváděných důvodů Vám nepomůže).
3/ Čím máme v našem konkrétním případě argumentovat, abychom dosáhli uznání námitky?
Bude vhodné, pokud z námitek vyplyne, že povolením rekreačního objektu v požadované podobě dojde k negativnímu ovlivnění jeho okolí, a to především z hlediska výkonu vlastnického práva sousedů.
Uveďte, že navržený způsob vytápění bude mít za následek znehodnocení Vašeho vlastnického práva - užívání Vašeho pozemku/domu bude citelně ovlivněno, hodnota Vašeho pozemku/domu bude snížena, tento stav může mít dlouhodobě negativní vliv na Vaše zdraví apod. V této souvislosti můžete navrhnout provedení příslušných měření/výpočtů.
Co se týče zakrytí výhledu, můžete opět uvést, že dojde ke znehodnocení Vašeho pozemku/domu a ovlivnění výkonu Vašeho vlastnického práva. V této souvislosti můžete navrhnout vyhotovení studie zastínění (pokud hrozí, že navrhovaný rekreační objekt by Vám stínil).
4/ Máme vůbec právo se vyjádřit ke způsobu topení a výšce/umístění stavby?
Toto právo samozřejmě máte - můžete se vyjádřit prakticky k jakémukoli aspektu navrhované stavby, který může nějak ovlivnit výkon vlastnického práva k Vašemu pozemku/domu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.