Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 jsem zakoupila objekt k rekreaci. Ve stejném roce se začala na betonových patkách budovat chatka o rozměrech 6x4m na tomtéž pozemku.   Před zahájením stavby jsem zašla na stavební úřad, kde mi sdělili, že chatka je do 25m2. Není nutné stavební povolení ani ohláška. V té době jsem si nebyla jistá, jak daleko od sousedního pozemku se chatka bude nacházet, nikde nebyly nivelační značky, a tak mi na stavebním úřadě poradili ať požádám souhlas od souseda přilehlých dvou pozemků, že mu nevadí stavba chatky a souhlasí s odstupem od pozemku než je stanoveno v zákoně.

Souhlas jsem dostala písemně. Považovala jsem tuto záležitost za uzavřenou.   Chatka byla původně postavena pro moji dceru v pubertě, kde chtěla mít "své zázemí" v případě neshod. Chatka má tři místnosti. Mini ložnici, sociální zařízení a obyvák s kuchyní. Výška chatky je v její nejvyšší části 245 cm a v nejnižší 210 cm. Střecha je dělána se sklonem. Dcera se odstěhovala a chatka se nevyužívala. 2019 jsem požádala stavební úřad o změnu užívání stavby. Nejprve jsem se dotazovala, zda je to možné, když chatka nemá stavební povolení. V dotaze mailem jsem uvedla, že se jedná o nezkolaudovaný rekreační objekt o velikosti 24m2, který chci použít k podnikání. Sdělili mi, že žádost mohu podat. Žádosti nebylo vyhověno z důvodu rozporu rozhodnutí magistrátu a hygieny. Nyní mi přišlo od stavebního úřadu oznámení o kontrole černé stavby na základě udání moji velmi pečlivé sousedky. Zavolala jsem na stavební úřad a paní mi sdělila, že v chatce se nalézají obytné místnosti, vytápění a sociální zařízení a toto podléhá stavebnímu povolení. Začala jsem tedy pátrat na internetu. Zjistila jsem, že novelizací stavebního zákona v roce 2019 se upravila pravidla pro chatky a opravdu, pokud má chatka vytápění, sociální zařízení a obytné místnosti, podléhá stavebnímu povolení. Také je uvedeno, že výška chatky nesmí převyšovat 230 cm. Není zde ale uvedeno, zda v celém půdorysu, či jen částečně. Moje chatka je z poloviny vysoká 210 cm. Jsem tedy nejistá, co mi může kontrola vytknout. V roce 2015, kdy se chatka dostavěla, podmínky o obytných místnost ve stavebním zákoně nebyly. Vzdálenost od sousedního pozemku na dvou stranách je menší než 2 m, ale mám souhlas tehdejšího majitele pozemků. V současné době mám připravenou novou žádost o změnu užívání chatky na podnikání. Nejsem si jistá, zda ji mám podat. Nyní jsou již stanoviska magistrátu a hygieny shodná. Přijde mi složité řešit stavební povolení, a nejsem si jistá zda ho potřebuji. Prioritou je vyhnout se řešit stavebnímu povolení pokud to není nutné než zde zřizovat podnikání (účelem podnikání je, aby chatka sloužila pro lidi s duševní a psychickou nemocí jako klubovna a pomocí ticha došli ke klidu). Dotaz zní:
1. Jak mám postupovat, abych se nedostala do rozporu se zákonem?
2. Pomůže, když demontuji na den kontroly soc. zařízení, kamna a chatku zaskládám zahradním nábytkem, aby zde byl jako sklad nábytku? I když tato podmínka v době stavby chatky nebyla?
3. Může kontrola ze stavebního úřadu vstupovat do objektu bez mého svolení a stačí, když si změří chatku zvenku?
Děkuji, Gita.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jak mám postupovat, abych se nedostala do rozporu se zákonem?
Je otázkou, zda se v rozporu s platnou právní úpravou vůbec nacházíte. Skutečnost, že předmětnou chatku by nebylo v současné době možné vybudovat bez získání příslušného přivolení stavebního úřadu, ještě neznamená, že se jedná o tzv. černou stavbu. Rozhodné totiž je, v jaké době, resp. za jaké právní úpravy byla chatka zřízena. Máte-li zjištěno, že v roce, kdy jste chatku zbudovala, nebylo nutné získat žádné přivolení stavebního úřadu (tuto skutečnost jsem neověřoval), neměla by hrát následná změna právní úpravy v podstatě žádnou roli.
Má-li v současné chvíli stavební úřad v úmyslu provést kontrolu předmětné chatky, nemůžete tomu samozřejmě zabránit. Lze Vám nicméně doporučit být aktivní - tzn. doručit stavebnímu úřadu přípis, v němž uvedete, v jakém roce a za jaké právní úpravy byla chatka vybudována (v ideálním případě svá tvrzení doložte). V přípise uveďte, že chatka byla vybudována v souladu s tehdy platnou právní úpravou a proto se o tzv. černou stavbu jednat nemůže.
Pakliže by stavební úřad i přesto dospěl k závěru, že se o tzv. černou stavbu jedná, budete se proti takovému závěru moci bránit (u nadřízeného stavebního úřadu - krajský úřad), popřípadě bude možné, abyste stavební úřad požádala o dodatečné povolení černé stavby (ve smyslu § 129/2 stavebního zákona) - splníte-li všechny předepsané podmínky, bude chatka stavebním úřadem schválena a její další - legální - užívání bude možné.
2/ Pomůže, když demontuji na den kontroly soc. zařízení, kamna a chatku zaskládám zahradním nábytkem, aby zde byl jako sklad nábytku? I když tato podmínka v době stavby chatky nebyla?
Zda byste si tímto opatřením pomohla, skutečně netuším. Je podstatné, jestli má stavební úřad od Vaší sousedky k dispozici nějaké důkazy o tom, že chatka byla užívána k bydlení (fotografie apod.), popřípadě, je-li vstupem do chatky snadno zjistitelné, že sloužila k bydlení. Pokud byste chtěla chatku na chvíli přeměnit ve sklad, bylo by nutné provést tuto změnu tak důkladně, aby stavební úřad nemohl objevit například vytápění chatky, resp. aby tuto úpravu skutečně nemohl odhalit. Není-li taková změna snadno proveditelná, doporučuji Vám ji spíše nerealizovat - pokud by stavební úřad odhalil Váš pokus o kamufláž, zajisté by Vám to v jeho očích nepomohlo.
3/ Může kontrola ze stavebního úřadu vstupovat do objektu bez mého svolení a stačí, když si změří chatku zvenku?
V tomto ohledu lze odkázat na § 172/1 stavebního zákona, dle něhož platí, že pověřený zaměstnanec stavebního úřadu, pokud plní úkoly podle tohoto zákona, je oprávněn vstupovat na cizí pozemky, stavby a do staveb s vědomím jejich vlastníků při:
a/ zjišťování stavu stavby a pozemku,
b/ opatřování důkazů a dalších podkladů pro vydání správního rozhodnutí nebo opatření.
Bez vědomí vlastníka je možné do stavby vstoupit pouze při splnění podmínek uvedených v § 172/2 stavebního zákona (tyto podmínky nejsou ve Vašem případě - jak předpokládám - splněny).
Obecně je tedy možné, aby pracovník stavebního úřadu do chatky vstoupil a její interiér si prohlédl.
___________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Maximální výška chaty do 25m2 bez stavebního povolení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.