Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na obecním pozemku vedle našeho vystavila obec herní prvek vysoký přes tři metry. Jde o lanovou dráhu. Stojna lanové dráhy je vzdálena 105 cm od hranice pozemku. Obracím se na vás s otázkou v jaké vzdálenosti by měl být tento prvek. Měla jsem za to, že když je spojený pevně se zemí (betonové základy), tak by měla být vzdálenost vyšší. Nehledě na výšku prvku. Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je v první řadě nutné vyřešit otázku, zda konstrukce dětské lanové dráhy vůbec představuje stavbu (ve smyslu stavebního zákona). Pojem "stavba" je v § 2/3 stavebního zákona definován značně široce:
"Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání ..."
Z výše citovaného ustanovení lze usuzovat, že v tomto případě se o stavbu spíše jedná.
Je pravdou, že základní odstupová vzdálenost stavby od hranice pozemků činí dva metry - toto pravidlo však není absolutní (na některé případy se nevztahuje, v jiných případech z něj může stavební úřad udělit výjimku).
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad a dotázat se ho:
- zda se dle jeho názoru v tomto případě jedná o stavbu,
- pokud se o stavbu jedná, zda bylo před jejím vybudováním vedeno nějaké řízení, resp. zda město (jako vlastník pozemku) požádalo stavební úřad o vydání nějakého veřejnoprávního přivolení,
- pokud bylo před stavebním úřadem vedeno nějaké řízení, proč jste o něm nebyli informováni.
Ke zřízení konstrukce dětské lanové dráhy by mohlo být nutné získat od stavebního úřadu alespoň územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1. stavebního zákona). V takovém případě by však město muselo stavebnímu úřadu předložit písemné souhlasy všech dotčených sousedů (tedy i Váš).
Vyjde-li najevo, že se (dle názoru stavebního úřadu) jedná o stavbu, k jejímuž zřízení bylo nutné získat příslušné veřejnoprávní přivolení (například územní souhlas), přičemž město toto přivolení nezískalo, bude konstrukce dětské lanové dráhy představovat de facto tzv. černou stavbu. Jakmile se o její existenci stavební úřad dozví (ať již v důsledku vlastní činnosti nebo na podnět třetí osoby), bude muset zahájit řízení o nařízení odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona).
V rámci řízení o nařízení odstranění stavby bude městu umožněno, aby tuto černou stavbu dodatečně legalizovalo (pokud ovšem splní všechny předepsané podmínky).
Proti konstrukci dětské lanové dráhy v blízkosti hranice Vašeho pozemku se můžete bránit i soukromoprávní cestou. Kupříkladu dle § 1020 občanského zákoníku platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků."
Jste-li rušeni provozem dětské lanové dráhy nad míru přiměřenou poměrům, mohli byste se dále bránit rovněž s poukazem na § 1013/1 občanského zákoníku.
V rámci soukromoprávní obrany se budete moci domáhat přemístění dětské lanové dráhy či přijetí jiných vhodných opatření. Nebude-li město ochotno Vašim požadavkům vyhovět, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.