Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme problém se sousedy. Děláme nyní komunikaci mezi sebou (na obecním a našem pozemku). Soused chce zacpat přepad naší dešťové kanalizace do obecní kanalizace, která má poklop na jeho pozemku. A on si tuto kanalizace přivlastnil a tvrdí mi, že je jen jeho. Naše dešťová voda je hnána do retenční nádrže o objemu 11m3, přepadem dále do místní dešťové kanalizace, která betonovou trubkou ústí na hranici mého a sousedova pozemku.

Máme v projektu napsáno, že se dešťová voda vsakuje přepadem z retenční nádrže na pozemku, ale my jsme si nechtěli dělat močál na svém pozemku (jílovitá půda) a využili jsme napojení na dešťovku. Může to takto být nebo porušujeme něco? jedná se přece jen o čistou vodu, kterou nezvládneme spotřebovat zaléváním/splachováním. Máme si někde zažádat?   Děkuji Vám za záchranu. Benjamin.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud řešíte odvod dešťové vody jiným způsobem, než jak je s tím počítáno ve schválené projektové dokumentaci, jedná se v podstatě o protiprávní stav, jehož náprava by byla vhodná. V této souvislosti Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad (který – jak předpokládám - předmětnou projektovou dokumentaci schválil) a konzultovat s ním, jakým způsobem by bylo možné Vaší dešťovou kanalizaci legalizovat (typicky schválením změny stavby před jejím dokončením, pokud dosud stavíte, popřípadě jako změnu dokončené stavby, pokud už jste dostavěli).
V dotazu uvádíte, že Vaše dešťová kanalizace vede částečně přes sousedův pozemek. V této souvislosti bych se Vás chtěl dotázat, jak se zde tato dešťová kanalizace ocitla? Vybudovali jste tuto kanalizaci na sousedově pozemku Vy? Pokud ano, svědčil Vám k tomu nějaký právní titul (souhlas souseda, věcné břemeno apod.)? Anebo se jedná o dešťovou kanalizaci, která byla vybudována Vaším právním předchůdcem?
Je nepochybné, že dešťová kanalizace je samostatnou stavbou – jejím vlastníkem je v zásadě ten, kdo tuto kanalizaci vybudoval. Není tedy pravdou, že část dešťové kanalizace procházející sousedovým pozemkem náleží sousedovi, jak se Váš soused mylně domnívá (§ 509 občanského zákoníku). Potíž může nicméně nastat, vyjde-li najevo, že tato dešťová kanalizace byla na sousedově pozemku zřízena neoprávněně (tedy bez jeho souhlasu) – v tomto ohledu prosím o doplnění Vašeho dotazu.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.