Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním polovinu domu a druhou polovinu vlastní moje matka. Pozemek s domem je situován ve svahu. Jedná se o dům ze 30. let postavený sudetskými Němci. Za domem je ještě původní opěrná zeď, která je na našem pozemku. Asi 1,5 metru od opěrné zdi je pozemní komunikace ve vlastnictví obce. Ta prošla rekonstrukcí, kdy se živičný povrch nahradil betonovou zámkovou dlažbou.

Ještě se dosypávala hlína mezi obrubníky a naším plotem, protože se komunikace rekonstrukcí vyvýšila. Asi po roce část opěrné zdi spadla. Je potřeba uvést, že zeď již byla na konci své životnosti. Na její destrukci ale nepochybně měla vliv i samotná rekonstrukce, provoz těžké techniky a zvýšení zatížení. Komunikace po čase užívání vykazuje deformace, je vidět, že se svah pomalu posouvá dolů. Jak je to v této situaci s povinnostmi vlastníků? Jakou povinnost mám já a jakou obec, pokud vůbec nějakou má ve vztahu k pozemku pod komunikací? S touto situací potýká i několik sousedních domů. Díky za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Na Váš případ by bylo možné vztáhnout § 1018 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění. “
Dále je vhodné poukázat na § 2901 a § 2903 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
„Vyžadují-li to okolnosti případu … má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci …“
„Nezakročí-li ten, komu újma hrozí, k jejímu odvrácení způsobem přiměřeným okolnostem, nese ze svého, čemu mohl zabránit.
Při vážném ohrožení může ohrožený požadovat, aby soud uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící újmy. “
Současnou situaci by tedy bylo možné řešit soukromoprávní cestou – tzn. obrátit se na obec s písemnou výzvou k provedení stabilizace předmětného pozemku. Nevýhodou tohoto způsobu řešení je fakt, že pokud by obec této výzvy nedbala, bylo by nutné obrátit se s žalobou na soud (což by řešení nastalého stavu rozhodně neurychlilo).
V první řadě Vám proto doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (odbor dopravy obecního/městského úřadu) a informovat se u něj, do jaké kategorie daná pozemní komunikace spadá. Lze usuzovat, že se bude jednat o místní komunikaci, která je v § 6/1 zákona o pozemních komunikacích definována následovně:
„Místní komunikace je veřejně přístupná pozemní komunikace, která slouží převážně místní dopravě na území obce. “
Vlastníkem místní komunikace je obec, na jejímž území se tato komunikace nachází (§ 9/1 zákona o pozemních komunikacích).
Podstatným faktem je, že opěrné zdi jsou součástí místních komunikací, jak to vyplývá z § 12/1 písm. c) zákona o pozemních komunikacích. Jedná-li se tedy o místní komunikaci a souvisí-li předmětná opěrná zeď na Vašem pozemku s touto komunikací, jde o její součást a tudíž majetek obce. Otázku vlastnictví předmětné opěrné zdi Vám rovněž doporučuji vyjasnit konzultací s místně příslušným silničním správním úřadem.
Je-li v důsledku pohybu svažitého terénu poškozována i sama pozemní komunikace (resp. některá její součást – například opěrná zeď), můžete se u silničního správního úřadu domáhat, aby byla obci uložena povinnost provést opravu/údržbu předmětné pozemní komunikace, resp. její součásti (jak tato povinnost vyplývá z § 9/3 zákona o pozemních komunikacích).
V této věci se můžete rovněž obrátit na místně příslušný stavební úřad a požadovat, aby byla obci (jako vlastníku pozemní komunikace a – jak předpokládám – i sousedního pozemku) uložena povinnost k provedení nezbytných úprav či udržovacích prací (§ 137 a násl. stavebního zákona).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.