Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych ze svého pozemku, který je vedený jako trvalý travní porost, vytvořila zahradu a umístila tam tropický skleník. Jak mám postupovat? Děkuji za odpověď. S pozdravem Dita.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě musí Vaše kroky směřovat na místně příslušný stavební úřad, kde Vám doporučuji vše důkladně konzultovat. Stavební úřad by měl být schopen Vám říci, zda je realizace Vašeho stavebního záměru souladná s platným územním plánem (tzn. zda je možné na Vašem pozemku vůbec stavět a pokud ano, tak jaké typy staveb), stejně jako byste se od stavebního úřadu měla dozvědět, za jakých podmínek je možné skleník vybudovat.
Co se týče platné právní úpravy, upozorňuji na § 79/2 písm. n) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona, dle něhož není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu, pokud se jedná o:
„skleník do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, bez podsklepení“
Pokud by se tedy mělo jednat o skleník, který by splňoval všechny výše uvedené parametry, mělo by být možné ho vybudovat „ve volném režimu“ – tedy bez nutnosti získávat jakékoli přivolení stavebního úřadu. Pakliže máte v úmyslu vybudovat skleník jiný (například větší), bude zapotřebí získat od stavebního úřadu příslušné veřejnoprávní přivolení (typicky územní souhlas a souhlas s tzv. stavební ohláškou).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.