Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádáme o stavební povolení k rodinnému domu. Tato stavba se bude napojovat na účelovou komunikaci. Účelová komunikace je zpevněná cesta cca 4-5m široká a asi 30m dlouhá k našemu pozemku, vysypaná štěrkem a nachází se na pozemku města. Tato cesta se pak napojuje na místní komunikaci. Po pozemku, kde se účelová komunikace nachází, máme s městem, jako majitelem pozemku, sjednané věcné břemeno chůze a jízdy.

Projektant, který nám zhotovil projektovou dokumentaci řekl, že když se připojuje naše nemovitost na účelovou komunikaci a ne přímo na místní komunikaci, nemusíme na stavební úřad dokládat povolení příslušného silničního správního úřadu. Taktéž jsem se dočetla, že pokud žadatel stanovisko, resp. souhlas silničnímu správnímu úřadu nepředloží, úřad si ho od vlastníka (správce) komunikace a policie vyžádá. Chtěla bych se zeptat, zda opravdu v našem případě nepotřebujeme povolení silničního správního úřadu a když ano, jestli je pravda, že si to při našem nepředložení vyžádá sám stavební úřad. Děkuji za odpověď Zlata.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Zda opravdu v našem případě nepotřebujeme povolení silničního správního úřadu?
Předpokládám, že projektant vycházel z § 10/4 písm. b) zákona o pozemních komunikacích, dle něhož si příslušný silniční správní úřad před vydáním povolení:
„o připojení sousední nemovitosti k dálnici, silnici nebo k místní komunikaci … vyžádá stanovisko vlastníka dotčené pozemní komunikace,
a jedná-li se o dálnici, též závazné stanovisko Ministerstva vnitra, v ostatních případech závazné stanovisko Policie České republiky. “
Z tohoto ustanovení totiž skutečně vyplývá, že k připojení sousední nemovitosti (typicky pozemku) k účelové komunikaci není přivolení silničního správního úřadu zapotřebí.
V tomto ohledu Vám však – pro jistotu – doporučuji dotázat se přímo místně příslušného silničního správního úřadu a zároveň stavebního úřadu. Jednotlivé úřady totiž mohou mít v této souvislosti zaveden jiný postup a bude proto vhodné od počátku vědět, s čím můžete počítat.
Dále je nutné mít na paměti, že k žádosti o vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení, společného povolení apod. je nezbytné přiložit:
„stanoviska vlastníků veřejné dopravní … infrastruktury k možnosti a způsobu napojení …“
(jak to vyplývá například z § 86/2 písm. c) nebo z § 94l/2 písm. c) stavebního zákona).
2/ Jestli je pravda, že si to při našem nepředložení vyžádá sám stavební úřad?
Rovněž v tomto ohledu Vám doporučuji obrátit se přímo na místně příslušný stavební úřad, jelikož praxe jednotlivých stavebních úřadů (ba dokonce i jednotlivých referentů téhož stavebního úřadu) se může lišit. V zásadě je nezbytné, aby byly k žádosti připojené všechny zákonem vyžadované přílohy (například vyjádření dotčených orgánů). V případě jejich absence může být žadatel stavebním úřadem vyzván k jejich doplnění (přičemž řízení může být po tuto dobu přerušeno) – na aktivní obstarávání vyjádření ze strany stavebního úřadu proto nelze spoléhat (byť i s takovým přístupem se samozřejmě můžete setkat).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.