Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědictvím v roce 1991 přešla na mou matku garáž zkolaudovaná v roce 1963. Bohužel tehdy nenabyla právní moci, tudíž nedošlo včas k zápisu do katastru nemovitostí ČR, tedy KN. Nyní je na KN evidováno jako "nesoulad se skutečným stavem".

Pozemek, na kterém garáž stojí nyní vlastní 3 různí majitelé, přičemž jednu polovinu vlastní dva subjekty, které se spolu nemohou dohodnout kolik kterému subjektu náleží a není tedy možné získat od nich souhlas s užíváním, pouze s třetím subjektem máme uzavřenou řádnou nájemní smlouvu. Do konce roku 2023 musí být stavba zapsaná, jinak propadne státu. Je možné v tomto případě dohodu s majiteli něčím nahradit/obejít vzhledem k jejich sporu a stavbu úspěšně zapsat na KN? Pokud obejít nelze, jak se majetku oficiální cestou vzdát? Dojde k tomu automaticky po 1.1.2024 nebo je třeba nějak oznámit úřadům? Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Není-li předmětná garáž dosud zkolaudována, doporučuji Vaší matce, aby se pokusila o její dodatečnou kolaudaci. Za tímto účelem nechť Vaše matka navštíví místně příslušný stavební úřad a podmínky kolaudace zde konzultuje. Proběhne-li dodatečná kolaudace úspěšně, mělo by být možné provést zápis předmětné garáže do katastru nemovitostí. Pakliže by Vaše matka potřebovala souhlasy některých spoluvlastníků pozemku pod garáží, přičemž by se jí nepodařilo tyto souhlasy získat, mohla by se pokusit v této věci obrátit na soud - výsledek takového soudního řízení by však byl značně nejistý.
V dotazu příliš nerozumím Vaší zmínce o "propadnutí garáže státu". Máte pravděpodobně na mysli přechod opuštěné nemovité věci do vlastnictví státu - v této souvislosti lze odkázat na tato ustanovení občanského zákoníku:
- § 1050/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Nevykonává-li vlastník vlastnické právo k nemovité věci po dobu deseti let, má se za to, že ji opustil."
- § 1045/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví státu."
- § 3067 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Je-li opuštěna nemovitá věc, počne běžet doba uvedená v § 1050 odst. 2 ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona."
Vzhledem k tomu, že občanský zákoník nabyl účinnosti dne 1. 1. 2014, přejdou opuštěné nemovité věci do vlastnictví státu ke dni 1. 1. 2024. To se však týká pouze opuštěných nemovitých věcí - tedy takových, k nimž jejich vlastník nevykonává vlastnické právo po dobu alespoň deseti let. Nic takového však ve věci garáže Vaší matky z dotazu nevyplývá. Pokud tedy Vaše matka vykonává vlastnické právo ke své garáži (například jí užívá, udržuje, opravuje apod.), nelze hovořit o tom, že by tuto garáž opustila. V takovém případě tedy nemůže garáž přejít na stát, a to ani po 1. 1. 2024. Skutečnost, že tato garáž není evidována v katastru nemovitostí, by v tomto ohledu neměla hrát žádnou roli.
Další právní názor můžete v této věci získat od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových:
https://www.uzsvm.cz/
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.