Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavební úřad mi napsal:   Paní xy má RD povolený na základě společného souhlasu. K žádosti o vydání společného souhlasu je třeba přiložit souhlasy osob, jejichž vlastnické právo může být prováděním stavebního záměru přímo dotčeno. RD bude umístěn v nejbližší vzdálenosti 9 m od hranic s pozemkem, který je ve vlastnictví nezletilých dětí a bude výšky hřebene 6 m od podlahy.

Okna z obytných místností budou od hranic pozemku 11m. Stavební úřad proto dospěl k závěru, že vlastnické právo nezletilých nemůže být prováděním záměru přímo dotčeno a souhlas jejich opatrovníka proto nepožadoval. Stavba nebude umístěna v místě věcných břemen.
Může úřad udělit povolení ke stavbě na základě společného souhlasu bez souhlasu jednoho ze sousedů a bez majitele věcných břemen vedoucích přes pozemek, kde se bude stavět? Nepochybil úřad, když rozhodl, že naše práva nebudou dotčena, aniž by nás o tom jakkoli informoval?

 

ODPOVĚĎ:
To, co bylo stavebním úřadem sděleno ohledně platné právní úpravy, je pravda. Pro vydání společného územního souhlasu a souhlasu s provedením ohlášeného stavebního záměru (tzv. společný souhlas) musí být stavebnímu úřadu předloženy (mimo jiné) tyto doklady:
"souhlasy osob, jejichž vlastnické ... právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být umístěním stavebního záměru přímo dotčeno; souhlas s navrhovaným záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu ..."
resp. tyto doklady:
"souhlasy osob, jejichž vlastnické právo ... k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být prováděním stavebního záměru přímo dotčeno; souhlas musí být vyznačen na situačním výkresu"
(jak to vyplývá z § 96a/2 ve spojení s § 96/3 písm. d) a § 105/2 písm. f) stavebního zákona).
Výše uvedeným však v žádném případě nechci říci, že by byl Vámi popsaný postup stavebního úřadu v pořádku. Je sice možné, aby stavební úřad dospěl k závěru, že umístěním stavby nebude výkon vlastnického práva k sousedním pozemkům nijak dotčen (a písemný souhlas vlastníka takového sousedního pozemku proto není zapotřebí), o tento případ se však dle mého názoru nejednalo.
Má-li být cca devět metrů od hranice pozemků umístěn rodinný dům, může zajisté k ovlivnění výkonu vlastnického práva dojít. Z tohoto důvodu byl dle mého názoru stavební úřad povinen nezletilé vlastníky (resp. jejich opatrovníka) sousedního pozemku informovat - aby měli možnost sami posoudit, zda může být výkon jejich vlastnického práva umístěním stavby nějak dotčen či nikoli. Zamlčením této podstatné skutečnosti tak stavební úřad nepřípustným způsobem suploval rozhodování/úvahu vlastníků.
Nelze se tak zbavit dojmu, že stavební úřad vyšel stavebníkovi předmětného rodinného domu tímto způsobem vstříc, anebo že na splnění této své povinnosti jednoduše zapomněl a nyní se snaží tímto způsobem své pochybení omluvit.
Byl-li společný souhlas již vydán, je možné se v této věci obrátit na nadřízený stavební úřad (krajský úřad) a navrhnout zahájení přezkumného řízení.
Co se týče získání písemného souhlasu oprávněného z věcného břemene, bylo by nutné posoudit, o jaké věcné břemeno se jedná a zda je jím zatížen celý pozemek či pouze některá jeho část.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.