Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme s manželem spor se sousedy. Asi v lednu 2021 nám přišli oznámit, že by chtěli rekonstruovat svůj dům s tím, že ho jen podřežou a místo pletivového plotu dají laťkový. S tím jsme neměli problém, ať si to opraví. Problém nastal, když kromě čelní stěny strhli celý dům a plot udělali 4,5 m vysoký a zděný. Podali jsme na ně stížnost na stavební úřad (asi v dubnu 2021).

Úředník přijel a řekl, že zastaví stavbu, to se stalo v červenci 2021. Od té doby nic státní správa nic nedělala (stavělo se dál). V lednu 2023 sousedka ještě zvýšila zděnou část plotu a když jsme to řešili, tak se nám omluvil za nečinnost a přislíbil, že do 14 dnů udělá kontrolní prohlídku (už jsou to 3 týdny). Zaslal nám i dokumenty, které sousedka dodala, obsahovalo to žádost o dodatečné povolení stavby a 4 stránkovou stížnost na nás, která je plná lží anebo jsou naše výroky záměrně překrouceny. Prosím o radu, jak mám dál postupovat. Předem děkuji za odpověď Antonie.

 

ODPOVĚĎ:
Zůstává-li stavební úřad i nadále nečinný, lze Vám doporučit následující:
1/ V první řadě se pokuste kontaktovat dotyčného referenta stavebního úřadu a dotázat se ho, kdy bude kontrolní prohlídka nelegální stavby provedena.
2/ Zůstane-li stavební úřad i nadále pasivní, budete se moci obrátit na nadřízený stavební úřad (krajský úřad), a to s písemným podnětem k přijetí některého z opatření proti nečinnosti. Dle § 80/4 správního řádu totiž nadřízený správní orgán může:
a/ přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí (což se ve Vašem případě jeví jako ideální),
b/ usnesením převzít věc a rozhodnout namísto nečinného správního orgánu,
c/ usnesením pověřit jiný správní orgán ve svém správním obvodu vedením řízení, nebo
d/ usnesením přiměřeně prodloužit zákonnou lhůtu pro vydání rozhodnutí, lze-li důvodně předpokládat, že správní orgán v prodloužené lhůtě vydá rozhodnutí ve věci, a je-li takový postup pro účastníky výhodnější (tato varianta nepřichází ve Vašem případě příliš do úvahy).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.