Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rámci dodatečného dědického řízení jsem zjistila, že se dle smlouvy trhové z roku 1939 měl být kupovaný pozemek zapsán jako stavební parcela. Ve smlouvě je také uvedena investice do městské části na výstavbu vodovodu, plynovodu z důvodu výstavby domu. V tuto chvíli je pozemek zapsán jako zahrada v lese, resp. bez možnosti výstavby ani rekreační chaty.

Jaké právo můžu uplatnit pro opravu zápisu do KN s možností výstavby? Jedná se o pozemek v Praze takto znehodnocen v době komunismu. Děkuji, Samanta.

 

ODPOVĚĎ:
Nejsem si jist, zda Vámi popisovaný stav vůbec představuje chybný údaj v katastru nemovitostí. Určení či neurčení konkrétního pozemku (či celého území) k zastavění totiž není předmětem katastru nemovitostí, nýbrž územního plánu (který se samozřejmě v čase proměňuje).
Vámi popisovaný stav svědčí o tom, že do katastru nemovitostí (možná) nebyl správně zapsán druh pozemku. Tento údaj v katastru nemovitostí vypovídá o tom, jaký je charakter (způsob využití) daného pozemku. Nebývá však ničím vyjímečným, že údaj o druhu pozemku uvedený v katastru nemovitostí neodpovídá skutečnému stavu. Pokud se tedy ve Vámi popisovaném případě jednalo v roce 1939 o stavební parcelu (takto například zapsanou v tehdejší pozemkové knize), neznamená to, že tento zápis musel následně zůstat neměnný. Je možné, že v rámci nějaké obnovy pozemkových knih, resp. v rámci obnovy katastrálního operátu (či při jiné dispozici s předmětným pozemkem), byl údaj o druhu tohoto pozemku aktualizován (tak, aby odpovídal jeho tehdejšímu skutečnému stavu).
To, zda je dnes (10.01.2023) možné na tomto pozemku stavět či nikoli, však nevyplývá z údaje o druhu daného pozemku v katastru nemovitostí, nýbrž je nutné nahlédnout do aktuálně platného územního plánu. V současné chvíli Vám proto doporučuji:
- navštívit místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu a informovat se zde, zda tento úřad považuje Vámi popisovaný nesoulad za tzv. chybu v katastrálním operátu (kterou je možné předepsaným způsobem opravit),
- navštívit místně příslušný stavební úřad, resp. odbor územního plánování, a informovat se zde, zda (a pokud ano, za jakých podmínek) je možné na předmětném pozemku vybudovat nějakou stavbu (pokud územní plán s výstavbou na tomto pozemku nepočítá, nemusí se jednat o konečný stav - územní plán může být změněn, a to i na Váš podnět).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.