Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prováděli jsme stavební úpravy nevyžadující stavební povolení ani ohlášení u starého domu. Při rekonstrukci jsme ale zjistili, že ve vnitřních zdech nejsou nad dveřmi vůbec překlady (! ). Statik věc posoudil a zjistil, že dané vnitřní zdi jsou nosné a stavba je provedena neodborně. Statik navrhl úpravy vedoucí k nápravě stavu (doplnění překladů + přezdění jedné zdi s prasklinami). Proto mám tyto otázky:

• Bylo by legální překlady doplnit bez stavebního povolení?
• Vyžadovala by žádost o stavební povolení v případě úprav vnitřních nosních zdí (doplnění překladů) stejné množství dokumentů a vyjádření jako stavba nové stavby? Vím, že u novostavby je nutno řešit požární bezpečnost, životní prostředí atd. , bylo by toto nutné i v případě naší situace, nebo by stačilo méně dokumentů (tj. pouze ty, které bezprostředně souvisí s opravovanou věcí)? Děkuji moc za pomoc a za Váš čas.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Bylo by legální překlady doplnit bez stavebního povolení?
Domnívám se, že by to legální nebylo. Bez stavebního povolení a bez tzv. stavební ohlášky je možné se obejít pouze tehdy, jedná-li se o:
„stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou“
(jak to vyplývá z § 103/1 písm. d) stavebního zákona). Ze znění dotazu však vyplývá, že ve Vašem případě bude do nosných konstrukcí stavby zasahováno – určité veřejnoprávní přivolení stavebního úřadu bude tedy zapotřebí.
Předpokládám, že stavba, o které se v dotazu zmiňujete, spadá do této kategorie:
„stavby pro bydlení a pro rodinnou rekreaci s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše s dvěma nadzemními podlažími a podkrovím“
(§ 104/1 písm. a) stavebního zákona). Pokud ano, mělo by pro stavební úpravu takové stavby postačovat získání souhlasu s tzv. stavební ohláškou (jak to vyplývá z § 104/2 stavebního zákona). Doporučuji Vám nicméně navštívit místně příslušný stavební úřad a vše s ním předem konzultovat, jelikož právní názor tohoto úřadu pro Vás bude určující.
2/ Vyžadovala by žádost o stavební povolení v případě úprav vnitřních nosních zdí (doplnění překladů) stejné množství dokumentů a vyjádření jako stavba nové stavby? Vím, že u novostavby je nutno řešit požární bezpečnost, životní prostředí atd. , bylo by toto nutné i v případě naší situace, nebo by stačilo méně dokumentů (tj. pouze ty, které bezprostředně souvisí s opravovanou věcí)?
Jsem toho názoru, že dokumentů (zejména závazných stanovisek) by mělo postačovat méně – typicky vyjádření orgánu ochrany životního prostředí by mělo být nadbytečné (budou-li stavební úpravy probíhat pouze uvnitř již existující stavby).
Stavební zákon není v tomto ohledu příliš konkrétní, když ve svém § 106/2 písm. c) stanoví, že k ohlášení stavebník připojí:
„závazná stanoviska, popřípadě rozhodnutí dotčených orgánů nebo jiné doklady podle zvláštních právních předpisů nebo tohoto zákona …“
Rovněž v tomto případě Vám doporučuji předem vše konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem. Praxe jednotlivých stavebních úřadů se v tomto ohledu napříč Českou republikou značně liší – bude pro Vás proto důležité, jaké podklady (závazná stanoviska) je zvyklý vyžadovat Vám místně příslušný stavební úřad.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.