Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Spolu s vyhotovením dědické závěti, bych rád rozdělil rozsáhlý pozemek, kdysi ovocný sad a zahradnictví, který již není v silách udržovat, na více samostatných částí. Bude možno využít takto nově vzniklé pozemky k výstavbě rekreačního objektu? Stavební úřad nemá k možnému rozdělením námitek, s upozorněním, že území je vedené, jako nezastavitelné.

Jedná se o pozemek v Praze, s rozlohou 15500m², na LV označen, jako ovocný sad, v katastrální mapě území veden jako PS. V jedné jeho části je rekreační objekt s ev. č. , s povolením k rozšíření zastavěné plochy na obytnou. K pozemku jsou připojeny veškeré IS (voda, elektřina, plyn, optický kabel, schváleno připojení kanalizace). Na oplocený pozemek je přímý vjezd z veřejné komunikace, a průjezd celým pozemkem dále po účelové cestě bez veřejného přístupu, která by umožňovala možný přístup ke každému dalšímu.   z oddělených pozemků.

 

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu předmětný pozemek rozdělit, bude nutné, abyste od místně příslušného stavebního úřadu získal územní rozhodnutí, a to konkrétně územní rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků (§ 82 stavebního zákona). V této souvislosti Vám doporučuji konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem, jaké podklady budete muset k žádosti o vydání územního rozhodnutí přiložit. Je rovněž možné, že podmínky pro dělení pozemků jsou již zaneseny v územním/regulačním plánu – v takovém případě by nebylo získání územního rozhodnutí nutné – stavební úřad by pouze deklaroval, že s navrženým dělením (dle geometrického plánu, který si necháte vyhotovit) souhlasí.
Po vydání územního rozhodnutí bude nezbytné obrátit se na místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu, které zanese nově vzniklé pozemky do katastru nemovitostí.
Co se týče výstavby rekreačních objektů, je situace velmi komplikována faktem, že se jedná o nezastavitelný pozemek. Jak již jeho název napovídá, je jeho stavební využití značně limitováno. Konkrétně dle § 18/6 stavebního zákona platí, že:
„Na nezastavitelných pozemcích lze výjimečně umístit technickou infrastrukturu způsobem, který neznemožní jejich dosavadní užívání. “
Z výše uvedeného vyplývá, že výstavba rekreačních objektů je na nezastavitelných pozemcích prakticky vyloučena. I v tomto případě Vám však doporučuji konzultovat vše s místně příslušným stavebním úřadem – jeho právní názor je pro Vás totiž určující.
Nebude-li dle názoru stavebního úřadu výstavba rekreačních objektů skutečně možná, bude Vaší jedinou šancí změna stávajícího územního plánu, a to případně ve zkráceném postupu dle § 55a stavebního zákona. V této souvislosti nicméně upozorňuji, že na změnu územního plánu neexistuje právní nárok – bude tedy záležet na rozhodnutí pořizovatele územního plánu, zda Vaší žádosti vyhoví, v jakém rozsahu, kdy a zda za to nebude například požadovat Vaší finanční spoluúčast na vzniklých nákladech (k čemuž je pořizovatel územního plánu oprávněn).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.