Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsme koupili dřevěnou chatu v zahrádkářské kolonii na vlastním pozemku. 2007 byla zvětšena o přístavbu. Po roce vlastnictví jsme se pokusili o legalizaci stavby nákresy atd. Vzhledem k tomu, že byla stavba o necelé 2m2 větší jsme čekali na změnu územního plánu, která proběhla 2022. Po dalším dotazování co nám ještě schází za dokumenty jsme nechali zhotovit pasport stavby a došli za sousedy k vyjádření (originál pasportu i po několika žádostech nevrátil), přístavba stoji 63cm od hranice pozemku.

Soused použil kopii našeho pasportu, kdy obešel geodety, katastrální úřad kde napsal, že nesouhlasí, nakonec i stavební úřad, kde se vyjádřil že již delší dobu existuje černá stavba, kterou se snažíme zlegalizovat a že nesouhlasí a žádá o odstranění z důvodu nedodržení vzdálenosti (zatím stavební úřad nás k ničemu ještě nevyzval). Přístavba stojí víc jak 15 let, sousedi pozemek koupili před cca 11 lety v té době už tam chata stála. V ničem mu nestíníme, či jinak neomezujeme on sám má postavenou chatu na nářadí hned vedle. Tímto poprosím o radu jak dál postupovat. Děkuji Milana.

 

ODPOVĚĎ:
Představuje-li přístavba Vaší chaty tzv. černou stavbu (což v dotazu uvádíte), je zapotřebí provést její dodatečnou legalizaci (ve smyslu § 129 stavebního zákona).
V této souvislosti můžete buď vyčkat, až stavební úřad zahájí řízení o nařízení odstranění stavby (v jehož rámci Vám musí umožnit požádat o dodatečné povolení stavby), anebo se můžete na stavební úřad obrátit sami a o dodatečné povolení stavby aktivně požádat. Budou-li z Vaší strany doloženy všechny stavebním úřadem požadované podklady a splníte-li všechny podmínky, bude přístavba dodatečně povolena a vše bude z právního hlediska v pořádku. Na základě dodatečného povolení bude rovněž možné nechat přístavbu zakreslit do katastrální mapy.
Co se týče odstupové vzdálenosti od hranice pozemků, nemusí se jednat o neřešitelný problém. Dle § 25/3 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území (která je účinná od 1. 1. 2007) platí, že:
"Vytvářejí-li stavby pro rodinnou rekreaci mezi sebou volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 10 m."
Jedním dechem je však nutné dodat, že stavební úřad může z tohoto požadavku udělit výjimku (jak to vyplývá z § 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území). Co se týče možnosti stavebního úřadu zahájit řízení o nařízení odstranění stavby, toto právo stavebního úřadu se nepromlčuje - tzn. stavební úřad je oprávněn zahájit toto řízení i v případě černé stavby vybudované před delším časem.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.