Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nemovitost, kterou delší dobu neužívám a držím ji z důvodu, že se do ní chci na stáří přestěhovat, předtím musí proběhnout zásadní rekonstrukce a mám v plánu dům zvýšit o jedno podlaží (není v rozporu s platným územním plánem). Rekonstrukci plánuji v horizontu 5 let. Dům chátrá.

Dům stojí přesně na hranici pozemků, jeho jedna zeď tvoří se sousedem hranici. Mezitím si sousední nemovitost, ve stejné kondici koupil investor, který zde plánuje obdobnou a rozsáhlou přestavbu na dvě bytové jednotky. Nic proti tomuto záměru nemám, pouze je v projektu prodloužená střecha, která se ale těsně dotýká mé nemovitosti. Jedná se o starou zástavbu, která se neřídí současnými normami. Ale takto protažená střecha zde historicky z původního domu není a nebyla. Rád bych vše vyřešil smírně. Chtěl bych podepsat souhlas sousedovi s určitou podmínkou – že souhlasím, pokud dodrží odstup konce střechy od mé hraniční zdi a nebude mít nic proti mé přestavbě v budoucnosti. Má toto oporu v zákoně? Že souhlasím za určitých podmínek? Třeba i časově omezených, ošetřených nějakým dokumentem? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Písemný souhlas se sousedovým stavebním záměrem:
Soused se na Vás s největší pravděpodobností obrátí s žádostí o písemné odsouhlasení jeho stavebního záměru, a to v podobě situačního výkresu. Z tohoto výkresu by mělo jednoznačně vyplývat, jak má sousedem plánovaná stavba vypadat, v jaké odstupové vzdálenosti od hranice pozemku má stát apod. Podpisem tohoto situačního výkresu projevíte souhlas se vším, co bude na situačním výkresu zachyceno.
Bude-li se na situačním výkresu střecha sousedova domu téměř dotýkat Vašeho domu, doporučuji Vám tento situační výkres vůbec nepodepisovat. Podpisem situačního výkresu v této podobě - se současným připsáním nějaké poznámky o částečném nesouhlasu - byste mohl do celé věci vnést pouze zmatek. Pokud s přesahem střechy nesouhlasíte, domluvte se se sousedem, aby situační výkres přepracoval (resp. aby v návaznosti na to přepracoval rovněž projektovou dokumentaci). Sousedovi sdělte, že zajištění odstupu střechy od hranice pozemků je podmínkou, po jejímž splnění mu situační výkres podepíšete.
2/ Sousedův souhlas s plánovanou rekonstrukcí:
Je sice možné, aby Vám soused slíbil (a to případně i písemně), že v budoucnu nebude mít žádné připomínky/námitky k Vámi zamýšlené rekonstrukci Vašeho domu, takový příslib však bude v podstatě nevymahatelný.
Je sice pravdou, že daný slib zavazuje (jak to ostatně vyplývá z § 3/2 písm. d) občanského zákoníku), lze si však poměrně těžko představit, že byste se mohl po sousedovi domáhat písemného odsouhlasení Vašeho situačního výkresu, pokud by v budoucnu změnil názor. Zaváže-li se proto soused (a to ideálně písemně) k tomu, že rekonstrukci Vašeho domu nebude v budoucnu klást překážky a odsouhlasí vše, co mu předložíte, bude se daleko spíše jednat o závazek morální.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.