Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2010 jsme dali souhlas k udržovacím pracím na vodovodu, to obec nedodržela a vybudovala vodovod nový mimo trasy stávajícího vodovodu. Až v roce 2011 jsme dodatečně v dobré víře podepsali věcné břemeno. Nyní se zjistilo, že vodovod byl vybudován bez povolení a obec požádala o dodatečné povolení.

Domnívám se, že toto věcné břemeno se na tento vodovod nevztahuje, v době jeho platnosti na těchto pozemkách žádný vodovod vybudován nebyl (byl vybudován před podpisem věcného břemene a bez povolení) a na stávající řízení o dodatečném povolení je již věcné břemeno promlčeno. Mám tedy dotaz zda musí obec s námi sepsat nové věcné břemeno nebo může použít při dodatečném povolení stávající věcné břemeno. Předem děkuji za odpověď. Luboš Fait.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je podstatné, zda bylo věcné břemeno (založené smlouvou z roku 2011) zaneseno do katastru nemovitostí či nikoli. To můžete ověřit online náhledem do katastru nemovitostí zde:
https://nahlizenidokn.cuzk.cz/
Na základě smlouvy o zřízení věcného břemene je obec oprávněna umístit pod povrch Vašich pozemků vodovodní potrubí a toto potrubí zde mít. I přesto se však domnívám, že takto sepsaná smlouva se vztahuje rovněž na vodovod, který byl v době podpisu smlouvy ve Vašich pozemcích již položen – uzavřením smlouvy o zřízení věcného břemene tak obec narovnala protiprávní stav.
Skutečnost, zda byl vodovod obcí vybudován tzv. načerno, nemá na vznik věcného břemene žádný vliv. Je totiž nutné rozlišovat mezi veřejnoprávním rozměrem této problematiky (povolení vybudování vodovodu stavebním úřadem) a rozměrem soukromoprávním (získání souhlasu vlastníka – Vás – s vedením vodovodu pozemkem).
Pakliže věcné břemeno vzniklo (bylo tedy v minulosti zapsáno do katastru nemovitostí, kde je zapsáno dosud), nemohlo dojít k jeho promlčení, jak v dotazu uvádíte. Věcné břemeno totiž plní svou funkci, když opravňuje obec k vedení vodovodu Vašimi pozemky (k čemuž skutečně dochází).
Odpověď na Váš dotaz: „Zda musí obec s námi sepsat nové věcné břemeno nebo může použít při dodatečném povolení stávající věcné břemeno? “ tedy zní: Je-li věcné břemeno k Vašim pozemkům zapsáno v katastru nemovitostí, je platné a opravňuje obec vést Vašimi pozemky vodovod. Za těchto okolností je toto věcné břemeno dostatečné i pro nyní vedené řízení o dodatečném povolení stavby. Obec s Vámi tedy novou smlouvu o zřízení věcného břemene uzavírat nemusí (jelikož jedno věcné břemeno Vaše pozemky již zatěžuje).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.