Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji umístit Mobilheim na můj pozemek. Stavební úřad - celkem by snad nebyl problém, ale - výšky stropů. V "heimu" jsou 2,1m. Úřad chce více. Nevím, zda by to mělo být 2,3. Někde jsem viděl info že: místnosti a prostory rodinného domu, do kterých se vstupuje, mají mít min. 2,1 m. V uvedeném "Heimu" se vlastně vstupuje z venku do obýváku, kuchyně z venku, ale nevím zda se dá tato info použít.

Na stavebním úřadě by nebyli proti, ale chtějí vidět, kde jsem to našel. Nemohu to nařízení či ČSN najít. Nebo prostě jak bych měl postupovat, aby mi to povolení přiklepli? Pozemek můj i sousední pozemek můj bez sousedů. Vzdálenost od jiné parcely by byla víc jak 4 - 5 m. Vzali by to i jako technickou budovu, ale byl by problém pak s užíváním nebo to papírově rozdělit. Kousek technická a pak obytná - oni výjimku? Díky předem za informaci.

 

ODPOVĚĎ:
Minimální světlé výšky jednotlivých typů místností jsou zakotveny ve vyhlášce o technických požadavcích na stavby. Dle jejího § 10/5 musí být světlá výška místností alespoň:
a/ 2600 mm v obytných a pobytových místnostech,
b/ 2300 mm v obytných a pobytových místnostech v podkroví (místnosti se zkosenými stropy musí mít tuto světlou výšku nejméně nad polovinou podlahové plochy místnosti).
Výše uvedené platí, není-li v části šesté vyhlášky o technických požadavcích na stavby stanoveno pro jednotlivé typy staveb něco jiného.
V § 40/2 vyhlášky o technických požadavcích na stavby (který se nachází právě v části šesté vyhlášky) jsou stanoveny minimální světlé výšky obytných a pobytových místností v rodinném domě a stavbě pro rodinnou rekreaci:
"Světlá výška obytných místností v rodinném domě a pobytových místností ve stavbě pro rodinnou rekreaci musí být nejméně 2500 mm, v podkroví 2300 mm. V obytných a pobytových místnostech se šikmým stropem musí být nejmenší světlá výška dosažena alespoň nad polovinou podlahové plochy místnosti."
Jediné ustanovení vyhlášky o technických požadavcích na stavby, které v kontextu Vašeho dotazu obsahuje údaj 2100 mm, je její § 40/4:
"U hlavních schodišť a u chodeb v rodinném domě a ve stavbě pro rodinnou rekreaci musí být nejmenší podchodná výška 2100 mm ..."
Ve Vašem případě je klíčový § 54 vyhlášky o technických požadavcích na stavby obsahující výčet těch ustanovení, ze kterých může být stavebním úřadem udělena výjimka. Je nutné mít na paměti, že výjimka může být udělena pouze z obecných požadavků na minimální světlou výšku místností (v § 10/5 vyhlášky o technických požadavcích na stavby), nikoli však z požadavků na minimální světlou výšku obytných a pobytových místností v rodinném domě a stavbě pro rodinnou rekreaci (§ 40/2 vyhlášky o technických požadavcích na stavby).
Je proto důležité, aby se Vám podařilo přimět stavební úřad ke kvalifikaci Vašeho mobilheimu jinak než jako rodinný dům či stavbu pro rodinnou rekreaci. Pokud se to zdaří, budou se na mobilheim vztahovat obecné požadavky na minimální světlou výšku místností dle § 10/5 vyhlášky o technických požadavcích na stavby a Vy budete moci stavební úřad požádat o udělení výjimky.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.