Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem RD s pozemkem, který je doposud bez oplocení. Z pozemku je výjezd na veřejnou komunikaci. Jedná se o běžnou veřejnou komunikaci v satelitu za Prahou. Nyní chci postavit vjezdovou bránu, branku a plot na okraji pozemku, který sousedí s veřejnou komunikací. Na protější straně komunikace je chodník a další parcela.

Jaká povolení k tomu potřebuji? Má se soused naproti co vyjadřovat ke stavbě plotu? Pokud ano, a nebude-li souhlasit, jak postupovat dále? Na koho se v tom či onom případě obrátit?   Můžete mi prosím popsat vše, co je ohledně povolování nutno zařídit? Pokud bych chtěl vyřizování svěřit osobě znalé procesu, koho mám oslovit? Advokáta? Na jaké právo? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jaká povolení k tomu potřebuji?
Oplocení je dle platné právní úpravy možné zřizovat ve dvou režimech:
a/ Volný režim:
V případě, kdy jsou současně splněny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše,   je možné vybudovat oplocení bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu (jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona).
b/ Územní souhlas:
Není-li některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna, měl by být od stavebního úřadu získán územní souhlas (§ 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona). S ohledem na fakt, že oplocení hodláte budovat na té straně pozemku, která hraničí s veřejně přístupnou pozemní komunikací, předpokládám, že bude nutné získat od stavebního úřadu právě územní souhlas.
Doporučuji Vám nicméně navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat, neboť právní názor stavebního úřadu pro Vás bude určující. Je možné, že dle územního (či regulačního) plánu je v dané oblasti možné zřizovat oplocení ve „volném režimu“ i v případech obdobných tomu Vašemu (územní či regulační plán může v této souvislosti zakotvovat výjimku, což by Vám měl sdělit právě stavební úřad).
2/ Má se soused naproti co vyjadřovat ke stavbě plotu?
V této odpovědi budu vycházet z předpokladu, že pro výstavbu oplocení budete potřebovat získat od stavebního úřadu územní souhlas.
Dle § 96/3 písm. d) stavebního zákona musí být k oznámení záměru (resp. k žádosti o vydání územního souhlasu) připojeny rovněž:
„souhlasy osob, jejichž vlastnické … právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům … může být umístěním stavebního záměru přímo dotčeno; souhlas s navrhovaným záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu …“
Je-li Váš pozemek od sousedova pozemku oddělen pozemní komunikací (která patří, jak předpokládám, obci/městu), tzn. že se sousedem nesdílíte žádnou společnou pozemkovou hranici, jsem toho názoru, že písemný souhlas souseda potřebovat nebudete – jelikož výkon sousedova vlastnického práva k jeho pozemku či stavbě nebude výstavbou Vašeho oplocení (přes ulici) nijak přímo dotčen.
3/ Pokud ano, a nebude-li souhlasit, jak postupovat dále?
V předchozí odpovědi uvádím, že dle mého názoru souhlas souseda přes ulici potřebovat nebudete (jelikož nesdílíte žádnou pozemkovou hranici).
Pokud by se Vám však nepodařilo získat písemné souhlasy (v podobě podpisu situačního výkresu) těch sousedů, s nimiž pozemkovou hranici sdílíte, měl by stavební úřad zahájit územní řízení (a to ve smyslu § 96/5 stavebního zákona). Všichni sousedé by se tak stali účastníky územního řízení a mohli by zde vznášet své námitky (s nimiž by se stavební úřad následně vypořádal) – jejich písemné souhlasy s realizací Vašeho stavebního záměru byste však již předkládat nemusel.
4/ Na koho se v tom či onom případě obrátit?
V první řadě Vám doporučuji obrátit se na místně příslušný stavební úřad, který by měl být schopen Vám sdělit, zda bude pro Vámi zamýšlenou výstavbu oplocení zapotřebí nějaké přivolení a pokud ano, jaké podklady od Vás bude vyžadovat.
5/ Můžete mi prosím popsat vše, co je ohledně povolování nutno zařídit?
Budete-li pro realizaci oplocení potřebovat od stavebního úřadu získat územní souhlas, bude nutné, abyste stavebnímu úřadu předložil řádně vyplněný formulář „oznámení záměru“, který musí (kromě běžných náležitostí) obsahovat údaje o požadovaném stavebním záměru a identifikační údaje dotčených pozemků a staveb.
K formuláři „oznámení záměru“ bude následně nutné připojit:
a/ souhlas k umístění stavebního záměru podle § 184a stavebního zákona (jde o případ, kdy byste nestavěl na vlastním pozemku – Vás se tedy netýká),
b/ souhlasná závazná stanoviska, popřípadě souhlasná rozhodnutí dotčených orgánů podle zvláštních právních předpisů nebo stavebního zákona, popřípadě rozhodnutí o udělení výjimky z obecných požadavků na výstavbu (stavební úřad by Vám měl sdělit, jaká závazná stanoviska bude v tomto případě vyžadovat),
c/ stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury k možnosti a způsobu napojení nebo k podmínkám dotčených ochranných a bezpečnostních pásem (stavební úřad by Vám měl sdělit, jaká stanoviska od Vás bude vyžadovat),
d/ souhlasy osob, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být umístěním stavebního záměru přímo dotčeno; souhlas s navrhovaným záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu (k tomu více v odpovědi ad 2/ výše),
e/ jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy
(jak to vyplývá z § 96/3 stavebního zákona).
6/ Pokud bych chtěl vyřizování svěřit osobě znalé procesu, koho mám oslovit? Advokáta? Na jaké právo?
Obstarávání příslušných přivolení stavebních úřadů (včetně podání žádosti a získání všech potřebných podkladů, vyjádření, stanovisek apod.) se v dnešní době zabývají specializovaní jednotlivci či firmy. Zpravidla se jedná o stavební projektanty, resp. projekční firmy, popřípadě kanceláře architektů. Budete-li proto chtít svěřit vyřizování této záležitosti odborníkům, doporučuji Vám vyhledat projektanta či projekční kancelář.
Tato záležitost by pro Vás mohla být zajisté zařízena i advokátem – nejedná se nicméně o typickou právní službu (většina advokátů tedy svým klientům žádosti o vydání příslušného přivolení stavebního úřadu nevyřizuje). Pokud byste chtěl svou záležitost svěřit advokátovi, bude nutné oslovit advokáta, který se zabývá oblastí stavebního, popř. správního práva:
www.advokatikomora.cz
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.