Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Koupili jsme chatu se zahradou v zahrádkářské kolonii. Chata není zapsaná v katastrální mapě. Stojí tam již dlouho. Rozměrově je větší jak povolených 25m2 pro danou oblast, má 50 m2. Chci se zeptat jestli se to dá nějakým způsobem zlegalizovat? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Legalizace Vámi vlastněné chaty by měla být možná. V první řadě je však nutné ověřit, zda je tato legalizace vůbec zapotřebí – tzn. zda se v případě Vaší chaty jedná o tzv. černou stavbu. Je totiž možné, že výstavba Vaší chaty byla v minulosti stavebním úřadem řádně povolena, přičemž následně pouze nedošlo k jejímu zápisu do katastru nemovitostí.
V současné chvíli Vám proto doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a dotázat se zde, zda je tímto úřadem evidováno nějaké povolení výstavby Vaší chaty, resp. zda stavební úřad považuje tuto chatu za nepovolenou stavbu (tzv. černou stavbu).
Vyjde-li najevo, že Vaše chata byla v minulosti řádně povolena, budete moci navštívit místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu a konzultovat zde, jaké podklady (např. geometrické zaměření polohy chaty apod.) bude tento úřad potřebovat pro zápis Vaší chaty do katastru nemovitostí.
Ukáže-li se naopak, že výstavba Vaší chaty nebyla stavebním úřadem povolena (tzn. že se jedná o černou stavbu), bude nutné provést její dodatečnou legalizaci (a to ve smyslu § 129 stavebního zákona). Předložíte-li stavebnímu úřadu všechny jím požadované podklady, dojde k dodatečnému povolení Vaší chaty, přičemž následně ji budete moci nechat zapsat do katastru nemovitostí.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.