Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych postavit malou stavbu ze dřeva na pozemku, který je v územním plánu obce veden jako louka, pastvina, a je zde připuštěna stavba seníků, a přístřešků pro zvěř. Chtěl bych zde postavit seník o velikosti cca 4x4 m, v přízemí cca 1,8 m vysoké by byl krmelec, do kterého by bylo chystáno seno pro zvěř. V horní části by pak byla "místnost" pro uskladnění potřeb ale také pro nouzové přespání, jelikož to nemám blízko k domu.

Obec Orlovice u Vyškova nemá stavbu seníků nijak definovanou. Zajímá mě, jestli na takovou stavbu budu potřebovat nějaké povolení, nebo ohlášku, pokud by stavba nebyla na pevných základech ale například jen na zemních vrutech. Popřípadě pokud by byla jen volně položená na zemi, například jako posed. Nebo jestli zde musím žádat o nějaké povolení, či ohlášku.   Děkuji Dan.

 

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, zda bude mít Vámi zamýšlená stavba pevné základy, zemní vruty, anebo bude na zemi jen „položena“, nehraje v podstatě žádnou roli. Z hlediska stavebního práva se totiž bude vždy jednat o stavbu – v tomto ohledu není způsob připevnění stavby k zemskému povrchu rozhodující. Pojem „stavba“ je totiž v § 2/3 stavebního zákona definován velice široce:
„Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání ... Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby …“
Pro zodpovězení otázky, zda bude nutné získat před výstavbou Vámi zamýšleného seníku nějaké přivolení stavebního úřadu, je nutné určit, do jaké kategorie staveb by mohl tento seník náležet.
Pokud by šlo o tuto stavbu:
„stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení“
nebylo by nutné získat žádné přivolení stavebního úřadu (jak to vyplývá z § 79/2 písm. l) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Z dotazu nicméně nevyplývá, že byste chtěl předmětný seník vybudovat za účelem hospodaření v lesích či za účelem výkonu práva myslivosti.
Pokud by Vámi zamýšlený seník spadal do některé z těchto kategorií:
„stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení“
„stavby pro chovatelství o jednom nadzemním podlaží o zastavěné ploše do 16 m2 a do 5 m výšky, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m“
bylo by před jejím vybudováním nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) body 1. a 3. stavebního zákona). Dle znění dotazu usuzuji, že Váš stavební záměr se nejvíce podobá první ze shora citovaných definic (tedy stavba o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky …).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat – právní názor stavebního úřadu pro Vás totiž bude určující.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.