Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem pozemku, na kterém stojí stavba dřevěné rekreační chaty, která bohužel není zapsána v katastru nemovitostí. Stavba byla postavena v roce 1968 a pán, který ji stavěl tvrdí, že stavební povolení mu bylo uděleno. Jsem už 5. majitel a dva předchozí jsou po smrti, takže se papír o povolení stavby nepodařilo najít. Mám čestné prohlášení od stavebníka, že povolení měl a mapu vojenského snímkování, kde je v roce 1969 stavba zachycena.

V aktuálním územním plánu je přes pozemek navržena silnice, která by tam ale vést nakonec neměla, silnice mi zrušili předkupní právo, ale stále to tam je zakresleno. V době stavby tam silnice navržena nebyla. Je možné provést Pasport stavby a zapsat stavbu do katastru nemovitostí? Na úřadě se bohužel zatím povolení také nepodařilo nalézt, pravděpodobně se nedochovalo. Děkuji za odpověď Dalibor.

 

ODPOVĚĎ:
Na Vámi popsanou situaci je pamatováno v § 125 stavebního zákona, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
- vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení,
- při změně vlastnictví ke stavbě odevzdá dosavadní vlastník dokumentaci novému vlastníkovi stavby,
- v případech, kdy dokumentace stavby nebyla vůbec pořízena, nedochovala se nebo není v náležitém stavu, je vlastník stavby povinen pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby,
- neplní-li vlastník stavby povinnost uchovávat dokumentaci stavby, stavební úřad mu nařídí, aby pořídil dokumentaci skutečného provedení stavby,
- pokud není nezbytná úplná dokumentace skutečného provedení stavby, uloží stavební úřad pouze pořízení zjednodušené dokumentace (pasport stavby), pokud ji stavebník nepořídil sám.
Dle mého názoru jsou ve Vašem případě splněny podmínky pro pořízení dokumentace skutečného provedení stavby, popř. pouze pro pořízení zjednodušené dokumentace stavby (pasportu stavby). V tomto ohledu bude vše záviset na Vaší dohodě s místně příslušným stavebním úřadem. Pokud totiž stavební úřad dospěje k názoru, že tato stavba v minulosti povolena nebyla, bude zapotřebí provést její tzv. dodatečnou legalizaci (§ 129 stavebního zákona). Následně by již nemělo nic bránit zápisu této stavby do katastru nemovitostí.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.