Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je nějak určena minimální šířka vchodu do nebytových prostor v rámci malého 3 bytového domu? Musíme dělit dům ve společném vlastnictví na jednotky (3 vlastníci). Jeden mezonetový byt pravděpodobně budeme dělit na spodní bytovou část a od ní nově oddělenou horní nebytovou část.

Do nebytové (podkrovní) části by ale byl vstup možný pouze skrz prostor, který má 58cm šířku, takže by dveře byly cca 50cm široké. Ponechme stranou praktičnost, jde nám skutečně o zákonnou normu, zda to lze formálně provést a katastr takový průchod do nebytových jednotek uzná. Děkuji za odpověď. Čestmír.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je podstatné, zda je předmětný nebytový prostor možné považovat za pobytovou místnost. Tou se dle § 3 písm. j) vyhlášky o technických požadavcích na stavby rozumí:
„… místnost nebo prostor, které svou polohou, velikostí a stavebním uspořádáním splňují požadavky k tomu, aby se v nich zdržovaly osoby“
Pokud se o pobytovou místnost jedná, je minimální šířka vstupních dveří stanovena v § 26/4 vyhlášky o technických požadavcích na stavby:
„Hlavní vstupní dveře do bytů a pobytových místností musí mít světlou šířku nejméně 800 mm. “
Jak vyplývá z § 54 vyhlášky o technických požadavcích na stavby, není možné získat z tohoto požadavku výjimku. Přesto Vám doporučuji obrátit se na místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním možnosti řešení nastalé situace.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.