Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Měl bych dotaz týkající se opěrné zdi, která má 1,25 m (je potřeba st. povolení, ale to jsme neměli). 2019 jsme postavili zeď ze ztraceného bednění, která mý výšku 1,25 m v místě sousední parcely (nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím).

V posledních měsících mám od souseda (který sousedí s naší zdí) pocit, že by mohl tuto zeď nahlásit jako černou stavbu, ale nyní si to asi nedovolí, dokud mu nepovolíme stavbu my. Aktuálně bych se chtěl tedy zeptat, zda existuje nějaká právní možnost, nějaká tzv. domluva mezi mnou a sousedem, že je tzv. současný stav mezi námi v pořádku a nemůže jej v buduocnu např. napadnout. V případě, že by měl tento dokument váhu, dal bych mu jej podepsat před podepsáním jeho souhlasu se stavebním záměrem jeho výstavby rodinného domu. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Opěrná zeď:
K tomu, aby bylo možné vybudovat opěrnou zeď bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu, je zapotřebí současně splnit tyto tři podmínky:
- jedná se o opěrnou zeď do výšky 1 m,
- tato opěrná zeď nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- tato opěrná zeď se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Není-li některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna, je pro výstavbu opěrné zdi nutné získat předchozí souhlas stavebního úřadu. Je samozřejmě možné, že územní či regulační plán obce/města tato pravidla v určité míře změkčuje.
2/ Dohoda se sousedem:
Dohodu, jejímž prostřednictvím soused prohlásí, že proti Vaší opěrné zdi nic nemá a v budoucnu mít nebude, sice uzavřít můžete, závaznost, resp. vymahatelnost takové dohody však bude v podstatě nulová - bude se tudíž jednat o dohodu pouze gentlemanskou.
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že názor souseda na Vaší opěrnou zeď není rozhodující. I pokud by soused proti této opěrné zdi nic nenamítal, je podstatné, že při její výstavbě jste (pravděpodobně) porušil platnou právní úpravu. Pokud by se tedy stavební úřad o existenci této opěrné zdi dozvěděl, byl by povinen zahájit řízení o odstranění stavby (a to bez ohledu na názor Vašeho souseda).
Zahájí-li v budoucnu stavební úřad ve věci Vaší opěrné zdi řízení o odstranění stavby, nebude ještě nic ztraceno. Dle § 129/2 stavebního zákona totiž bude stavební úřad povinen umožnit Vám požádat o dodatečné povolení této stavby (o tzv. dodatečnou legalizaci černé stavby). Splníte-li všechny předepsané podmínky, bude Vaše opěrná zeď dodatečně schválena a z právního hlediska bude vše v pořádku.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.