Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Po jedné straně našeho pozemku jsme při natahování plotu vynechali asi desetimetrovou část, neboť v této části má soused asi 50 cm od hranice našeho pozemku domek. Ale protože chceme zabránit jeho dalšímu vstupu na náš pozemek, rovněž i zabránit vstupu jeho psovi, rádi bychom i zde natáhli plot.

Máme na to právo? Také chce soused postavit garáž před naší pergolou. Nevíme zda plechovou nebo zděnou. Jakou musí dodržet vzdálenost od hranice pozemku? Děkuji za odpověď. Ester.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Oplocení:
K tomu, aby bylo možné vybudovat oplocení bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu, musí být současně splněny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Není-li některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna, je nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
Chcete-li v této věci nabýt plné jistoty, doporučuji Vám obrátit se s tímto dotazem na místně příslušný stavební úřad, jehož právní názor je pro Vás určující.
Umístíte-li oplocení cca půl metru od sousedova domu, bude se moci soused proti tomuto oplocení případně bránit občanskoprávní cestou. To ovšem pouze tehdy, bude-li ho existence tohoto oplocení nějak výrazně omezovat (například nadměrným zastíněním apod.). Jedná-li se ve Vašem případě o plot pletivový, je prakticky vyloučeno, aby byl soused s nějakou podobnou stížností úspěšný.
2/ Sousedova garáž:
Na výstavbu garáže je výslovně pamatováno v § 25/5 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož platí, že:
"Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m."
Rozhodne-li se soused budovat svou garáž méně než dva metry od hranice pozemků, bude nutné, aby nejdříve získal příslušné přivolení stavebního úřadu, který mu může udělit výjimku z výše citovaného ustanovení vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Osloví-li Vás soused s žádostí o podpis situačního výkresu (a to pro potřeby podání žádosti ke stavebnímu úřadu), přičemž z tohoto nákresu zjistíte, že garáž plánuje soused vystavět příliš blízko, nemusíte mu situační výkres podepsat. Soused bude následně nucen zahájit u stavebního úřadu "klasické" územní a stavební řízení, jehož účastníky byste se měli stát - jako účastníci těchto řízení budete oprávněni vznášet proti sousedovu stavebnímu záměru své námitky.
Započne-li soused s výstavbou garáže méně než dva metry od hranice pozemků, a to bez předchozího získání příslušného přivolení stavebního úřadu, budete se moci obrátit na stavební úřad s písemným upozorněním na jeho činnost. Stavební úřad by měl v této věci zahájit šetření a následně řízení o odstranění stavby.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.