Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z důvodů, že v našem městě je schválená stavební uzávěra, je pro výstavbu nutné zastupitelstvo požádat o výjimku ze stavební uzávěry. V našem případě zastupitelé k žádosti o výjimku ze stavební uzávěry požadovali předložit k nahlédnutí projektovou dokumentaci (PD) rodinného domu, pro který výjimku požadujeme. Celou PD jsme spolu s žádostí o výjimku na město předložili.

Výjimka ze stavební uzávěry na výstavbu našeho rodinného domu nám byla zastupitelstvem schválena. Požádali jsme město o navrácení naší PD z důvodů, že výjimka ze stavební uzávěry pro náš rodinný dům byla schválena, a proto již není nutné, aby zastupitelé měli naši PD nadále k dispozici. Po měsíci, kdy jsme žádost o navrácení PD na město podali a neobdrželi jsem žádnou odpověď, jsme město opět upozornili, že bychom požadovali navrácení naší PD. Druhý měsíc město na naše žádosti nereaguje. Při osobním setkání nás starosta odkazuje na vedoucího majetkového odboru, ten na místostarostu, atd. , atd. a nelze dojít k žádnému závěru a od nikoho jsme se nedozvěděli, kdy nám PD vrátí. Chtěla bych Vás požádat o radu, kam se máme obrátit, aby nám město naší PD vrátilo. Děkuji za odpověď Berta.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je rada poměrně těžká, protože daná problematika není výslovně upravena žádným právním předpisem (resp. žádný právní předpis se nezabývá předkládáním a vracením projektových dokumentací za účelem získání výjimky ze stavební uzávěry).
Lze Vám doporučit obrátit se (ideálně hromadným e-mailem) na všechny, se kterými jste tuto věc zatím řešili a vyzvat je k bezodkladnému navrácení Vašeho majetku (projektové dokumentace). Můžete upozornit, že v krajním případě jste připraveni řešit věc i soudní cestou (tento hromadný e-mail, popř. následný listinný dopis, proto můžete pojmout již jako předžalobní výzvu).
V této věci můžete kontaktovat například i veřejného ochránce práv:
https://www.ochrance.cz/
Pakliže by Vám město i nadále nevracelo Vaší projektovou dokumentaci, mohli byste se obrátit s žalobou na soud. Konkrétně dle § 1040/1 občanského zákoníku platí, že:
„Kdo věc neprávem zadržuje, může být vlastníkem žalován, aby ji vydal. “
Lze předpokládat, že dospěje-li věc tak daleko, bude postačovat podání žaloby, aby město konečně svou povinnost splnilo (tzn. že by nemuselo být nutné v soudním řízení pokračovat až do vydání rozhodnutí – to však bude záležet na postoji města).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.