Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme stavební pozemek, který je součástí oblasti, pro kterou je zpracovaná územní studie, která je zanesená v územním plánu. Na stavebním pozemku máme starou zděnou chatku (zanesenou v katastru, dokonce s číslem popisným) a rádi bychom ji zrekonstruovali a vedli k ní vodu a odpad z přípojek na hranici pozemku. V územním plánu přes náš pozemek vede plánovaná silnice, kterou bychom vedením vody a kanalizace křížili.

Úřad hlavního architekta se k vedeni vyjádřil zamítavě s tím, že není možné, aby toto vedení plánovanou ulici křížilo. Nás zajímá, jestli má pro toto stanovisko oporu v zákoně. Technicky je jistě možné vedení vody a kanalizace upravit v místě budoucího křížení (větší zahloubení, nějaké krytí), případně napojit na inž. sítě vedené při budování nové silnice (která se bez našeho souhlasu stejně nezrealizuje). Samozřejmě jsme, v případě možnosti podrobnější konzultace, ochotni zaplatit normální sazbu. S přáním pěkného dne O. Honc.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz: "Nás zajímá, jestli má pro toto stanovisko oporu v zákoně" zní: V tomto ohledu zcela postačuje, má-li názor hlavního architekta oporu v platném územním plánu.
Jedná-li se ve Vašem případě o realizaci vodovodní a kanalizační přípojky, bylo by (s největší pravděpodobností) nutné od stavebního úřadu získat územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 10. stavebního zákona). Územní souhlas může být vydán pouze tehdy, je-li stavební záměr v souladu s požadavky uvedenými v § 90 stavebního zákona (jak to výslovně vyplývá z § 96/4 stavebního zákona). Jedním z těchto požadavků je pak souladnost stavebního záměru s platným územním plánem.
Postup hlavního architekta, který posuzoval Váš stavební záměr s platným územním plánem, je tedy zcela legitimní a odpovídající platné právní úpravě. Domníváte-li se, že řešení nastalé situace je technicky možné, obraťte se na hlavního architekta znovu a požádejte ho o vyjádření k této alternativě (resp. nechte tuto variantu zapracovat do projektové dokumentace, pokud jste ji hlavnímu architektovi již předkládali).
K tématu závaznosti územního plánu lze v obecné rovině odkázat například sem:
https://www.epravo.cz/top/clanky/k-cemu-je-uzemni-plan-a-co-v-nem-proverovat-114521.html
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.