Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme objekt občanské vybavenosti, neužívanou klubovnu zahrádkářů. Objekt stojí na pozemku 130m2 a celá plocha je zastavená. Na stavebním úřadě žádáme o změnu užívání na bytovou jednotku a bylo nám řečeno, že nelze udělat změnu, protože stavba nemá zahradu??? Je ve stavebním zákoně nebo nějakém prováděcím předpisu podobná podmínka? Uvedená stavba i s pozemkem je "součástí" našeho pozemku a zahrady. Děkuji za odpověď Adriana.

ODPOVĚĎ:
Informace, kterou jste obdrželi od stavebního úřadu, není ve stavebním zákoně výslovně zakotvena, může však vyplývat z aktuálně platného územního plánu. Je totiž možné, že územní plán stanoví pro rodinné domy a stavby pro individuální rekreaci takovou podmínku (v takovém případě by však bylo otázkou, zda není tato podmínka splněna, je-li předmětná stavba umístěna na Vaší zahradě).

V současné chvíli je zapotřebí co nejpodrobněji zjistit právní názor stavebního úřadu. Doporučuji Vám proto obrátit se na stavební úřad a dotázat se ho, o jaké ustanovení jakého právního předpisu (popř. o jaké ustanovení územního plánu) svůj názor opírá.
Po zjištění právního názoru stavebního úřadu (popř. po zjištění znění příslušné pasáže územního plánu) bude možné uvažovat o tom, zda stavební úřad postupuje správně či nikoli (popř. bude možné tuto věc konzultovat s nadřízeným stavebním úřadem – tedy s krajským úřadem).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.