Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused nám předložil žádost o souhlas s rozšířením jeho stávajícího rodinného domu. Nynější vzdálenost jeho domu od hranice pozemku je 3 metry a s touto dostavbou to bude cca 1,5 metru. Dostavba má být navíc vysoká cca 3 metry. Co jsem pochopil, tak odmítnutím souhlasu se bude muset soused uchýlit na stavební úřad a chci se zeptat jestli porušení vzdálenosti 2 metru od hranice je dostatečný důvod pro to, aby dostavbu provést nemohl?

Také se chci zeptat, jestli zákon nějak upravuje výšku dostavby? S odmítnutím se počítám budeme účastnit řízení kde tyto námitky můžeme vznést. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Váš soused by musel schválení své přístavby řešit s místně příslušným stavebním úřadem v každém případě. Pokud se mu však nepodaří získat písemné souhlasy všech svých sousedů (například tedy Vás), bude stavebním úřadem zahájeno územní a stavební řízení, což jsou procesy administrativně náročnější. Všichni sousedé se navíc stanou účastníky těchto řízení a budou oprávněni se proti vydaným rozhodnutím (územní rozhodnutí a stavební povolení) následně bránit odvoláním. Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Chci se zeptat, jestli porušení vzdálenosti 2 metrů od hranice je dostatečný důvod pro to, aby dostavbu provést nemohl?
Nikoli, o dostatečný důvod se nejedná. Je sice pravdou, že dva metry představují minimální odstupovou vzdálenost stavby od hranice pozemků, nejedná se však o absolutní pravidlo. Z tohoto požadavku může být stavebním úřadem (na žádost Vašeho souseda) udělena výjimka (jak to výslovně vyplývá z § 25/2 a z § 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území).
2/ Také se chci zeptat, jestli zákon nějak upravuje výšku dostavby?
V dotazu píšete, že Váš soused má v úmyslu svůj rodinný dům rozšířit. Mělo by se proto jednat o přístavbu, která je v § 2/5 písm. b) stavebního zákona definována takto:
"přístavba, kterou se stavba půdorysně rozšiřuje a která je vzájemně provozně propojena s dosavadní stavbou"
Stavební zákon výšku přístavby nijak konkrétně nelimituje. Je proto nutné vyjít z faktu, že se má jednat o přístavbu rodinného domu. Rodinný dům je pak v § 2 písm. a) bodu 2. vyhlášky o obecných požadavcích navyužívání území definován následovně:
"rodinný dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena; rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví"
Je proto logické, že přístavba (která se stane součástí rodinného domu) může být vysoká maximálně jako tento rodinný dům.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.