Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem dřevostavby postavené v někdy v letech 1954-1955, spolu s dalšími 17-ti, stojící na městském pozemku. Město mě nařídilo odstranění stavby jako nepovolené. Dotazoval jsem městský úřad o dokumenty týkající se stavby, musely být u jako součást kolaudace nebo rozhodnutí o přidělení bytu, ke které stavba patřila neboť slouží jako dřevník.

Protož jsem je v dokumentaci od bytu nedohledal. Tzn. projektant při stavbě bytového domu musel uvést kam budou majitelé bytů skladovat dřevo na otop. Vzhledem k tomu, že stavba dřevníku byla před rokem 1976, požádal jsem o legalizaci stavby, ale opět město nepovolilo. Jak mám postupovat při odvolání ke krajskému úřadu? Nebo existuje ještě jiná možnost? Děkuji, za odpověď, Drahoslav.

 

ODPOVĚĎ:
V dotazu zmiňujete, že jste své žádosti směřoval na "město", resp. že "město" Vaší žádosti nevyhovělo. Předpokládám, že pojmem "město" máte na mysli místně příslušný stavební úřad (z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet).
Pakliže jste požádal stavební úřad o dodatečné povolení stavby (ve smyslu § 129/2 stavebního zákona), přičemž stavební úřad Vaší žádosti nevyhověl, měl byste mít možnost se proti takovému rozhodnutí odvolat. O podmínkách pro podání odvolání byste měl být poučen v závěrečné části rozhodnutí stavebního úřadu (obvykle nadepsané jako "poučení"). Je samozřejmě nutné nepromeškat odvolací lhůtu, která by měla být v poučení rovněž uvedena.
Je zároveň podstatné, z jakého důvodu nebylo Vaší žádosti o dodatečné povolení vyhověno. Je-li překážkou například skutečnost, že dřevostavba stojí na městském pozemku, můžete se obrátit na město (a to na jeho majetkový odbor) s žádostí o odkup městského pozemku (popř. jeho části), který se nachází pod Vaší stavbou.
Bylo-li Vám stavebním úřadem nařízeno odstranění stavby a zamítl-li tento úřad Vaší žádost o dodatečné povolení stavby, je podání odvolání proti takovému rozhodnutí v podstatě jedinou možností, jak se pokusit o zachování předmětné stavby.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.