Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stal jsem se účastníkem řízení, ve kterém jsem byl obeslán stavebním úřadem. Záměr je přestavba rodinného domu - sklep, přízemí, patro, podkrovní střecha na bytový dům, kde střechu nahradí 3. patro. Stavebnímu úřadu nahlásil věc jako úprava bytového domu, ale v katastru je nemovitost vedena jako rodinný dům a i tak byla využívána předešlým majitelem.

Nový zapsal po koupi v katastru 4. bytové jednotky. Nesouhlasím s tvrzením, že se jedná o bytovku. Rodinný dům má jasné dané požadavky na maximální počet pater podle vyhlášky - sklep, přízemí, patro, podkroví. Zvednutí stavby by mě omezilo již tak malé množství slunečního svitu a zvedlo zavlhávání nemovitosti, připravilo o tepelnou pohodu už tak dost nízkou, nemovitost je ze severní strany. Nadstavba je plánována na nemovitosti přilehlé na jižní straně. Taktéž naplánoval na hranici pozemku parkovací místa, zde se obávám hluku a znečištění ovzduší. Jak postupovat s nesouhlasem? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Definice pojmů "rodinný dům" a "bytový dům" jsou zakotveny v § 2 písm. a) vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Dle tohoto ustanovení platí, že:
"bytový dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena,
rodinný dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena; rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví"
Pokud se stavebním záměrem svého souseda nesouhlasíte, je zapotřebí, abyste vše formuloval do písemných námitek, které doručíte místně příslušnému stavebnímu úřadu. Jako účastník řízení máte samozřejmě i další práva - například právo nahlížet do správního spisu, pořizovat si z něj kopie apod. Všechny kroky, které v této věci v budoucnu podniknete (zejména podání písemných námitek), Vám doporučuji předem konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem.
Ve svých námitkách uveďte všechny důvody, které Vás vedou k nesouhlasu se sousedovým stavebním záměrem. Máte-li výhrady rovněž k tomu, že soused označil svou stavbu za bytový dům, přestože se jedná o dům rodinný, uveďte samozřejmě i to. Námitky musí být objektivní a rozumné. Všechny ve Vašem dotazu vyjmenované výhrady lze za takové námitky považovat (do námitek proto uveďte všechny - nadměrné stínění a z toho vyplývající vlhnutí, ztráta soukromí, znečištění ovzduší apod.).
Stavební úřad bude povinen se s Vašimi námitkami vypořádat (což samozřejmě neznamená, že jim vždy vyhoví). Nebudete-li s výsledkem územního a stavebního řízení (resp. řízení společného) spokojen, budete se moci odvolat k nadřízenému stavebnímu úřadu (krajský úřad).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že obranu proti sousedovu stavebnímu záměru můžete vést i prostředky soukromého práva. Konkrétně dle § 1004 občanského zákoníku platí, že:
"Je-li držitel prováděním stavby ohrožen v držbě nemovité věci nebo může-li se pro to důvodně obávat následků uvedených v § 1013 ... může se ohrožený držitel domáhat zákazu provádění stavby. Zákazu se držitel domáhat nemůže, jestliže ve správním řízení, jehož byl účastníkem, neuplatnil své námitky k žádosti o povolení takové stavby, ač tak učinit mohl.
Dokud není o záležitosti rozhodnuto, může soud zakázat, aby se stavba prováděla ..."
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.