Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímalo by mě, zda může být únikové značení (fotoluminiscenční označení) umístěno na stropě (v sociálním zařízení)? Případně, podle jaké vyhlášky nebo zákona se musí člověk řídit při umístění tohoto značení (kde by bylo jasně napsáno, do jaké výšky a kde přesně musí být toto značení umístěno)? Ve výše uvedeném vládním nařízení je pouze v § 5 odst. 3 psáno:

Je-li značka pro označení únikové cesty a nouzového východu zhotovena z fotoluminiscenčního materiálu, musí být instalována na povrchu vnitřní komunikace nebo těsně nad její úrovní. Toto mi ale přijde příliš obecné. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že po české právní úpravě požadujete takovou míru podrobnosti, jaké není schopna. Odpověď na otázku, kam přesně a do jaké výšky je možné umístit fotoluminiscenční značku (označující únikovou cestu) naleznete toliko ve Vámi zmiňovaném nařízení vlády č. 375/2017 Sb.
Vaši otázku nezodpovídá ani zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který se problematice bezpečnostních značek věnuje pouze velice stručně, a to ve svém § 6.
V souvislosti se shora uvedeným je nutné vzít na zřetel, že § 5/3 nařízení vlády č. 375/2017 Sb. :
„Je-li značka pro označení únikové cesty a nouzového východu zhotovena z fotoluminiscenčního materiálu, musí být instalována na povrchu vnitřní komunikace nebo těsně nad její úrovní. “
se vztahuje pouze na prostory vnitřních komunikací na pracovišti. Máte-li proto v úmyslu umístit tyto značky rovněž do prostor sociálního zařízení, nejste shora citovaným ustanovením v podstatě vázána. V této souvislosti by bylo možné výpomocně vyjít z § 5/2 nařízení vlády č. 375/2017 Sb. , dle něhož platí, že:
„Značky a zařízení určené k vysílání světelných signálů se umísťují ve vhodné výšce a v poloze přiměřené zornému poli zaměstnanců, na snadno dostupném a viditelném místě, s přihlédnutím k osvětlení a ke všem rizikům na pracovišti a v jeho bezprostřední blízkosti. “
Dle zde popsaného pravidla by proto bylo možné umisťovat fotoluminiscenční značky například i v prostorách sociálního zařízení.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
nařízení vlády č. 375/2017 Sb. , o vzhledu, umístění a provedení bezpečnostních značek a značení a zavedení signálů
zákon č. 309/2006 Sb. , kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.